Helyi közélet

2012.05.10. 15:18

Hegyalján nem tudnak borháborúról

Brüsszel, Tarcal - „Vessünk véget a borháborúnak!” – mondta Brüsszelben Tabajdi Csaba, az MSZP EP-képviselője.

Brüsszel, Tarcal - „Vessünk véget a borháborúnak!” – mondta Brüsszelben Tabajdi Csaba, az MSZP EP-képviselője.

„Több, határon átnyúló európai borrégió eredményesen rendezte a borkészítési eljárással- és névadással kapcsolatos kérdéseket. Ez lehetne a követendő példa a tokaji bor névhasználata, készítési módja körüli vita mihamarabbi megoldásában. Ez egyszerre szolgálná mind a magyar, mind a szlovák minőségi bort készítők érdekeit” – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője a fontos politikai kérdésekben elhangzott felszólalásában Brüsszelben.

„Az Unió borreformjának egyik legnagyobb vívmánya az egységes eredetvédelmi szabályozás. Ez jelentős mértékben növeli az európai borok nemzetközi versenyképességét, a fogyasztók érdemi tájékoztatását. A minőségi európai borok ügye azonban nem lehet államok közötti viszályok foglya” – zárta felszólalását Tabajdi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja.

„Hegyalján csend van”

A névhasználati vita során zajlott magyar-szlovák tárgyalásokon néhány évvel ezelőtt részt vett Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is.

Hegyalján most csend van – mondta lapunknak Marcinkó Ferenc. – Mi a magunk részéről nem érzünk semmiféle háborút. Az előző kormány 2009-ig folytatott tárgyalásokat a szlovák féllel, de a határon túli gazdák erős ellenállásán ezek a megbeszélések eredmény nélkül megfeneklettek, hiszen a szlovák bortermelők nem voltak hajlandóak elfogadni a magyar termékleírást, ami a borok egységes színvonalát biztosította volna a határ mindkét oldalán. A mostani kormányok viszont még nem vették fel ezeknek a tárgyalásoknak a fonalát. Kétségkívül nekik lenne joguk megállapodni ebben a kérdésben.

Marcinkó Ferenc szerint a tárgyalások egyik része már okafogyottá vált.

A közös tokaji borvidékről már nem beszélhetünk, ugyanis tavaly év végéig mindkét fél elkészítette és le is adta saját termékleírását, így ilyen értelemben már két teljesen külön borvidékről beszélünk. Az már egy másik kérdés, hogy miután megítélésünk szerint a tokaji bor esetében a magyar termékleírás a mérvadó, ezért természetesen megtámadhatjuk a névhasználatot. Ezt azonban most nincs értelme megtenni, ugyanis a névhasználat ügye az Európai Bíróságon van, ahol 2013-ban várható döntés – tette hozzá a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában