Helyi közélet

2012.05.24. 19:52

Fonogram díjas miskolciak

Miskolc - Néhány hete az erősen miskolci kötődésű FreshFabrik zenekar nyerte el 2011. legjobb hazai modern pop-rock albuma kategóriában a Fonogram díjat.

Miskolc - Néhány hete az erősen miskolci kötődésű FreshFabrik zenekar nyerte el 2011. legjobb hazai modern pop-rock albuma kategóriában a Fonogram díjat.A Fonogram díj a MAHASZ díja - a Magyar Hanglemezkiadók ezzel a díjjal jutalmazzák az adott év legjobb albumait, zenekarait.

- Ez a legrangosabb honi zenei díj, amolyan magyar Grammy - mondja némi iróniával Oláh Szabolcs, a banda énekes-gitárosa. - Már csak azért is, mert hasonló a döntési szisztéma. A Fonogram elődje egyébként az Arany Zsiráf volt, amelyet 2001-ben a FreshFabrik - Ákos elől elhozva a díjat - már egyszer megnyert.

A díjat három összetevő alapján adja a MAHASZ: számít a lemezeladás, a 2-300 zenei újságíró véleménye, és természetesen a szakmai zsűri ítélete. Ráadásul az utóbbi időben az úgynevezett pop-rock kategória "egyben" kezeli a pop és a rock lemezeket, így sokkal nehezebb már a jelöltté válás is.

- A kiadónk modern-pop rock kategóriában jelölt minket - folytatja Szabi. - A hazai modern pop rockban hat nominált volt, Geszti Péter a Gringo Sztárral, Király Viktor, a Supernem, a Belmondo, és a Kowalsky meg a Vega. Nem rossz névsor... Ám mivel aktív, erős másfél évet tudhat maga mögött a zenekar, nem csak a közönség, hanem a szakma is elismerően nyilatkozott a Fabrikról.

Szabi hozzáteszi, hogy ma Magyarországon olyan, hogy szó szerint élőben játszik egy zenekar a TV-ben és azt élőben is közvetítik....

- ...na az ritka, mint a fehér holló! - jelenti ki. - Bonyolult, kockázatos, ám a Fonogram ilyen - teljesen élő. Érdekes volt, hogy a gála után sokan a díj mellett, vagy helyett (mosolyog) a színpadi produkciónkhoz gratuláltak. Psszt! Elárulom, hogy az öltözőben Szvob. (Szvoboda László gitáros - a szerk.) a Supernemnek és a Belmondónak szurkolt.

Hol Volt, hol Hegyalja

- Nem, senki nem tudja, hogy ki nyer ilyenkor! - oszlatja el kétségeinket Szvoboda László, a FreshFabrik gitárosa. - A Fonogram adásrendezője, és az asszisztense nyilván tudták, de aki a díjat átadja, azt tuti nem és a jelöltek sem.

Szóba kerülnek a nyári fesztiválok, amelyet ha úgy tetszik néhány napja a budapesti Dürer-Kertben el is kezdett az FF.

- A VOLT egy kimagaslóan jó fesztivál! - árulja el Szvob. - Persze mindegyiket szeretjük, de a VOLT, a Hegyalja, no és ugye a GYÁR fesztivál a kedvenc. Meg a SZIGET! A VOLT modern, a Hegyalja pedig a régi Szigetet idézi. Eldöntöttük, hogy nyáron nem játszunk sokat, de ami úgymond fontos a zenekar életében, azokon a helyszíneken szeretnénk fellépni. Így Sopron és Tokaj mellett Szántód, több budapesti helyszín, és a Campus Fesztivál Debrecenben is tervbe van véve! Miskolcon ősszel szeretnénk koncertezni. Rocktober? Gyár? Majd kiderül. De például van megkeresésünk Kazincbarcikáról őszre, a Szigetre pedig fogalmazzunk úgy, hogy körvonalazódik a történet, hiszen tavaly kétszer is volt alkalmunk fellépni, ráadásul egyszer a Magyar Rádió Szimfonikusokkal együtt a Világzenei Nagyszínpadon!

Le, a garázsba!

Szabi fontosnak tartja megjegyezni, hogy hiába él kb. másfél éve már többnyire Budapesten, miskolciként került a Fabrikba, és mai napig miskolci zenésznek vallja magát.

- Meg szeretném köszönni Miskolcnak - és a hely szellemének :) - is azt, amit elértünk - mondja.

- Nekünk fontos Miskolc! - erősíti meg Szvoboda Laci. - A zenei gyökereink itt vannak: itt voltunk kamasz metálhősök, és gitárosok a kocsmákban, kis klubokban, a Vianban, a Rockwellben, az Anonymus-ban... Példák is lehetünk akár arra, hogy attól mert az ember itt, Miskolcon kezd el zenélni, még nincs eltemetve. Lehet Miskolcról sikereket elérni.

Oláh Szabi mosolyogva hozzáteszi, hogy a FreshFabrik nem Edda: "Nincs és nem is lesz Fabrik blues." - Mi miskolciak maradunk.

Szvoboda Laci arra a felvetésünkre, hogy lesznek-e új számok elárulja, hogy nem szoktak azokon a bizonyos babérokon ücsörögni, azaz már írják az új számokat.

- Régi, keményvágású dalokat! Azzal az hamisítatlan "lemegyünk a garázsba és zenélünk" érzéssel.

 Ők voltak a jelöltek

A 2012-es Fonogram díj jelöltjei az év hazai modern pop-rock albuma kategóriában:

BELMONDO - Mikor (Music Fashion)

FRESHFABRIK - Mora (Alexandra Records)

GRINGO SZTÁR - Pálinka Sunrise (BMC Records)

KIRÁLY VIKTOR - Solo (King Music)

KOWALSKY MEG A VEGA - Az évtized lemeze (CLS Music)

SUPERNEM - Tudományos-fantasztikus Pop (1G Records) 

- Juhász-Léhi István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában