Helyi közélet

2012.05.09. 07:25

A ruhák nem érhetnek a plafonig

Miskolc - Aki rendet rak a lakásában és az udvarán, annak újra jár a szociális segély.

Miskolc - Aki rendet rak a lakásában és az udvarán, annak újra jár a szociális segély.

„Életveszélybe sodor egyes családokat az a rendelet, mely alapján csak annak folyósítja az önkormányzat a foglalkoztatást helyettesítő támogatást (szociális segélyt), akinél a hatóság rendezett körülményeket talál” – írja lapunknak egy olvasónk, aki hosszú évek óta foglalkozik hátrányos helyzetű emberekkel. Példaként egy kis lakásban élő ötgyermekes családot említ, akik nem tudják hová tenni a ruháikat, mert nincs elég szekrényük. Emiatt megvonták a nagylány és az apa segélyét is, írja olvasónk.

Rendezett környezet

A miskolci önkormányzat szociális osztályán érdeklődtünk, hány ember esett el a segélyétől, és milyen szempontok alapján döntenek a hivatal munkatársai. Kérdéseinkre Jirkovszkyné Szép Mária osztályvezető válaszolt.

Megtudtuk: Miskolcon 2011. június 1-jén lépett hatályba az a rendelet, mely előírja, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás megállapításának egyik feltétele a rendezett lakókörnyezet biztosítása. Azóta 45 ember kérelmét utasította el a hivatal, illetőleg felülvizsgálati eljárás keretében megszüntette a támogatás továbbfolyósítását. Az érintettek mintegy 70 százaléka nem családos, hanem egyedül álló személy, hangsúlyozta az osztályvezető.

Dugig ruhákkal

Jelezte: „36 ember az elutasítást, illetőleg a megszüntetést követően rendezte lakókörnyezetét, újra kérte a támogatás megállapítását. A kérelmét, tekintettel arra, hogy a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelt-e, teljesítettük. A többi személyről nincs információnk, nem jelentkeztek újra, s nem kérték a támogatás megállapítását sem.” Az osztályvezető kiemelte: nem néznek be a ruhás-, s egyéb szekrényekbe, csak a rendeletben előírt feltételek meglétét ellenőrzik. Azt azonban megjegyezte, hogy találtak olyan lakást, ahol nem lehetett közlekedni, mert dugig volt embermagasságig felhalmozott ruhákkal, s amikor kérték a tulajdonost, rakjon rendet, akkor jelezte, hogy most már csak derékmagasságig érnek a ruhák.

 Az eljárás menete

A támogatást (szociális segélyt) kérő lakásán környezettanulmányt végeznek a szociális osztály munkatársai.Amennyiben a rendeletben foglalt feltételek nem állnak fenn, akkor fényképfelvételt készítenek, ami bizonyítja, hogy a lakókörnyezet rendezettsége nem megfelelő.

Ezt követően megfelelő határidő kitűzésével, de legalább öt napos határidővel(ez attól függ, milyen munkálatok elvégzésére van szükség) felhívják az érintett figyelmét, hogy biztosítsa a rendeletben előírt feltételeket (megnevezve konkrétan, milyen feladatok elvégzését kérik), s csak akkor utasítják el a kérelmet, vagy szüntetjük meg a támogatás tovább folyósítását, ha ennek a felszólításnak sem tesz az érintett eleget.

Erről ismételt környezettanulmány végzésével győződnek meg, s amennyiben nem tett eleget a felszólításban foglaltaknak, újra fényképfelvételt készítenek. A felszólító végzésben felhívják az ügyfél figyelmét, hogy amennyiben nem végzi el az előírt munkálatokat, akkor a kérelmét elutasítják, vagy megszüntetik a támogatás további folyósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában