Helyi közélet

2012.04.23. 16:09

Továbbképzett közterület-felügyelők

Miskolc - Megváltozott jogszabályi környezetben végzik a munkájukat, erről hallgattak előadást.

Miskolc - Megváltozott jogszabályi környezetben végzik a munkájukat, erről hallgattak előadást.

A szabálysértési törvény változásairól, ennek következményiről hallgattak előadást a megye közterület-felügyelői hétfőn délelőtt. Mint Kovács László, a miskolci önkormányzat közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője munkatársunknak elmondta, az előadást Imregh István alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság munkatársa tartotta, és azon nem csak a miskolci közterület-felügyelők vettek részt, hanem meghívták rá más megyei településeken hasonló munkakörben dolgozó kollégáikat is, és azért vált szükségessé, mert az a törvényi környezet, amelyben a közterület-felügyelők a munkájukat végezték, szinte teljes egészében megváltozott.

Az új szabálysértési törvény már nem csak lehetőséget teremt rá, hogy a közterület-felügyelők bírságoljanak, de sok esetben kötelességükké is teszi. Kovács István elmondása szerint a legfontosabb változás, hogy nem önkormányzat rendelet, hanem egy magasabb szintű jogszabály, törvény rögzíti azokat a szabálysértéseket, amelyek esetén a közterület-felügyelőknek intézkedniük kell. Hamarosan megszületik egy új rendelet, amely helyi szenten szabályozza majd azokat a közösségellenes magatartásformákat – és azok szankcionálási lehetőségeit –, amelyek észlelése esetén szintén el kell járniuk a felügyelőknek; ebbe a csoportba olyan cselekmények, mulasztások kerülnek majd bele, amelyek nem szerepelnek a törvényben. Fontos változás az is, hogy a jövőben nem szabálysértési, hanem igazgatási bírságot vethetnek ki a felügyelők.

A továbbképzésen a megye tíz településéről nyolcvanan hallgatták végig az előadást, köztük közterület-felügyelők, mezőőrök, illetve a közterület-felügyeleti és rendészeti osztály ügyfélkapcsolati csoportjának tagja is.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában