Helyi közélet

2012.04.05. 17:53

Jogi patthelyzet miatt áram nélkül maradtak Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Soron kívüli bejárás az áram nélkül maradt kilenc barcikai tízemeletesben.

Kazincbarcika - Soron kívüli bejárás az áram nélkül maradt kilenc barcikai tízemeletesben.

Kilenc kazincbarcikai lépcsőházban szüntette meg az áramszolgáltatást az ÉMÁSZ Nyrt. hétfőn, így 295 család lift és közvilágítás nélkül éli a mindennapjait, tájékoztatta lapunkat Göndör Judit, a kazincbarcikai városháza szóvivője.

A kilenc tízemeletes lakás egyazon lakásszövetkezethez tartozik, ahol tavaly októberben új elnököt és az igazgatósági tagokat választottak, ám a személycseréket a cégbíróságon még nem tudták bejelenteni, mert az egyik lakó törvényi kifogással élt a változással szemben. A lakásszövetkezet megválasztott vezetői fél éve nem tudják ellátni feladatukat, és mivel nem férhetnek hozzá a folyószámlákhoz, az ezekre befizetett pénzekhez, nem tudják kiegyenlíteni a közös költségeket. Az ÉMÁSZ-nál is sikerült így felhalmozni – legutóbbi információink szerint – 1,2 millió forintot, s mivel ezt a lakásszövetkezet hétfőig nem egyenlítette ki, a villanyszerelők megszüntették a szolgáltatást a lépcsőházakban.

A fele is elég lett volna

Irlanda Boglárka, az ÉMÁSZ Nyrt. igazgatósági megbízottja munkatársunk érdeklődésére elmondta: a téli kikapcsolás moratórium két hónapja véget ért, ennek szellemébe többször felhívták a lakásszövetkezetet az áramszámla kiegyenlítésére. A legutóbbi értesítésben arról tájékoztatták a szövetkezetet, hogy ha a számlatartozás felét, 600 ezer forintot a szerelőknek készpénzben kifizetik – jelét adva ezzel fizetési hajlandóságuknak –, az ÉMÁSZ nem szünteti meg a szolgáltatást – a többi elmaradást pedig módjukban lett volna részleteiben megfizetni. Mint Irlanda Boglárkától megtudtuk, ez a lehetőség csak a kikapcsolás előtt volt nyitva, most már csak abban az esetben állíthatják vissza a szolgáltatást, ha a teljes tartozást, és a ki-bekapcsolási díjat is kifizeti a lakóközösség.

Fiatal rokonok segítenek

A tízemeletes házak magasabb szintjein kisgyermekeseknek, időseknek, betegeknek komoly problémát okoz a liftek hiánya, ezért Klimon István alpolgármester és Csősz Béláné, a Szociális Szolgáltató Központ igazgatója soron kívüli bejárást tartott az érintett lépcsőházakban. A cél az volt, hogy a rendkívüli helyzetben senki ne maradjon ellátatlanul vagy magányosan, az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése megoldott legyen és az esetlegesen felmerülő egyéb problémákat is jelezni tudják. Általános tapasztalat az volt, hogy az érintettek nagy része fiatalabb családtagokon és barátokon keresztül megszervezte a saját ellátását, s bár a lakók a kialakult helyzet miatt nagyon elkeseredettek, megpróbálnak alkalmazkodni és mindenre felkészülve, egymást segítve túljutni ezen a rendkívül nehéz helyzeten, tudatta még lapunkkal Göndör Judit.

ÉM-SZP


Kazincbarcika, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Csaknem háromszáz családot érint Kazincbarcikán, hogy a szolgáltató kilenc tízemeletes épület lépcsőházában kikapcsolta az áramot, így a lift sem működik - tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Kazincbarcika – 295 család került lehetetlen helyzetbe azzal, hogy az áramszolgáltató kedden 9 barcikai lépcsőházban kikapcsolta a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában