Helyi közélet

2012.04.18. 17:04

Ismertették a 16 járási központot

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben lesz a legtöbb járás az országban. A végső cél az ügyfélbarát kiszolgálás.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben lesz a legtöbb járás az országban. A végső cél az ügyfélbarát kiszolgálás.

A Megyei Államigazgatási Kollégium szerdai, miskolci ülését követően Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Demeter Ervin kormánymegbízott tájékoztatott a járási rendszer kialakításáról, amelynek folyománya a 300 ügyintézési helyen történő egyablakos, ügyfélbarát kiszolgálás. Ezt Szabó Erika jelentette ki. Emlékeztetett arra: már a megyei kormányhivatalok kialakításával is arra törekedtek, hogy átláthatóbb legyen a területi államigazgatás. 2013. január elsejével indul a járási rendszer működése, ezzel az állam közelebb kerül polgáraihoz. Elmondta: a jó állam koncepció részeként országszerte 300 kormányablakot kívánnak kialakítani. Minden járás székhelyén, illetve minden olyan településen lesz kormányablak, ahol most okmányiroda üzemel, így egy járáson belül nem csak egy helyen lesz elérhető az egyablakos ügyintézés.

Melyik a legközelebbi?

- Az állampolgárnak nem kell majd tudnia, hogy ügyét melyik hivatal melyik ügyfélszolgálatán tudja elintézni, hová milyen iratot kell vinnie: elég lesz tudnia, hogy hol van a legközelebbi kormányablak - fogalmazott az államtitkár. A járások kialakításának folyamatáról elmondta, tavaly szeptemberben egy kormányhatározat rögzítette a menetrendet és az alapelveket. 2012-ben a KIM a járásokról szóló tervezetet nyilvánosságra hozta, azóta folyamatosan tart az egyeztetés.

A koncepció szerint az eddig jegyzői hatáskörben lévő olyan államigazgatási ügyek kerülnének át a járásokhoz, amelyek nem kötődnek szorosan a településhez, ilyen például a személy- és lakcímadat-nyilvántartás, útlevél-ügyintézés, gyermek- és ifjúságvédelem, vagy a szabálysértések, amelyek máris átkerültek a kormányhivatalokhoz. Továbbra is a helyi önkormányzatoknál maradnak többek között a birtokvédelmi, hagyatéki vagy a szociális ellátásokhoz, helyi adókhoz kapcsolódó ügyek. A járásokról az Országgyűlés a jövő héten folytat vitát.

Befogadtak, orvosoltak

A megyei kormánymegbízott, Demeter Ervin ismertette: a megyei kormányhivatal feladata működtetni a kollégiumot, ezen a fórumon egyeztethet az összes közigazgatási szerv vezetője. Szerdai ülésükön a járások kialakítása volt napirenden. Elmondta, a kormányhivatalon kívüli szervek (a bíróság és ügyészség, a rendőrség, valamint a védelmi igazgatóság) elnökei is arról számoltak be: ők is megkezdték a járási határoknak megfelelő szervezeti átalakítást. Demeter Ervin elmondta: megyénkben tizenhat járás lesz - a legtöbb a megyék közül, s már eldőlt, mely települések lesznek a járási székhelyek. Hangsúlyozta: minden, a témában érkezett felvetést befogadtak és orvosoltak a megyében.

ÉM-SzK


Járási központok

Mezőkövesd, Mezőcsát, Tiszaújváros, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Cigánd, Sátoraljaújhely, Gönc, Encs, Szikszó, Edelény, Kazincbarcika, Putnok, Ózd, Miskolc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában