Helyi közélet

2012.04.12. 19:26

„Nem állunk meg: megyünk tovább” - Interjú dr. Hankó Zoltánnal

Miskolc - A Magyar Gyógyszerészi Kamara új elnöke fontosnak tarja a vidék gyógyszerellátásának erősítését.

Miskolc - A Magyar Gyógyszerészi Kamara új elnöke fontosnak tarja a vidék gyógyszerellátásának erősítését.

A köztestület négy hónapja megválasztott új elnökével, dr. Hankó Zoltánnal e hét szerdán Miskolcon beszélgettünk. Az elnök sorra járja a megyéket, hogy a területi kamarák helyzetéről, illetve a helyi gyógyszerellátásról is pontos képet kapjon.

- Milyen megvalósítandó célokat tűzött ki új elnökként maga, illetve a kamara elé?

Dr. Hankó Zoltán: A gyógyszerellátási rendszerben tavaly két lényeges változást vezettek be. Az egyik a patikaliberalizáció visszavonása, a másik a kamara köztestületként való elismerése. Ezek kijelölik a célokat is: a liberalizáció okozta gazdasági, szakmai, mentális és morális károk felszámolását, valamint a gyógyszerészi közösség újjáépítését. A gyógyszergazdaságossági törvény időhatárokhoz kötötten megszabja: 2014. január 1-től minden gyógyszertárban meg kell haladni a 25 százalékot a gyógyszerészi tulajdonhányadnak, 2017-től pedig az 50 százalékot. Ez nem elsődlegesen a gyógyszerészek privilégiumát erősíti, hanem azt biztosítja, hogy a gyógyszertéri hálózat nemzeti kézben maradjon. Vagyis ezúttal a társadalompolitika és a gyógyszerészi érdek találkozott. A kamarát pedig meg kell erősíteni, hogy érvényt tudjon szerezni szakmai és érdekvédelmi jogainak, valamint segíteni tudja a gyógyszertári működtetés gazdasági feltételeinek megteremtését.

- Mit kíván tenni a csődközeli helyzetbe jutott patikák megmentéséért?

Dr. Hankó Zoltán: A Széll Kálmán Terv óhatatlanul forráskivonással jár, és ez nagyon megnehezíti a munkánkat. Viszont megkezdődtek a tárgyalások a kieső árrés-bevételeink kompenzációjáról, elindult a generikus ösztönző rendszer, részlegesen korrigálják az árrést, növelik a kisforgalmú vidéki gyógyszertárak működési támogatására szánt összeget és változik a finanszírozási előleg rendszere is. Ezen az úton kell tovább haladnunk.

- Gondolom, ez nemigen megy a kormányzattal való jó kapcsolat nélkül.

Dr. Hankó Zoltán: - A politika segítsége nélkül nehezen menne, de nem csak velük kell jó kapcsolatot ápolni,hanem a gyógyszerpiac többi szereplőjével is.

- A kormányzati kapcsolat azért meghatározó. Az elmúlt hónapokban mit tapasztalt, a döntés-előkészítésekben mennyire építettek a kamarára?

Dr. Hankó Zoltán: ... Azért hallgattam olyan nagyon, mert a Széll Kálmán Tervvel kapcsolatban azt kellett tapasztalnunk: a gyártói szervezeteknek nagyobb beleszólásuk volt. Épp ezért kezdeményeztük a gyógyszertárak problémáiról a külön tárgyalásokat. Nem állunk meg: megyünk tovább keressük a fenntartást segítő forrásokat. Szeretnénk, ha a gyógyszerészeket minél inkább bevonnák a prevencióba és a népegészségügyi programokba. Ehhez szükséges, hogy a patikákban forgalmazott valamennyi termékről, például az étrend-kiegészítőkről is megfelelő információkkal rendelkezzünk.

- Milyennek tartja a gyógyszerészek és a betegek kapcsolatát?

Dr. Hankó Zoltán: Egy két évvel ezelőtti felmérése szerint Magyarországon a gyógyszerészek társadalmi elfogadottsága igen jó, például a vény nélküli gyógyszerek ajánlásában a patikusukra jobban hallgatnak az emberek, mint az orvosukra. Egy idei, a patikusok és a betegek viszonyát vizsgáló nemzetközi felmérés szerint az európai országok közül Magyarország dobogós helyen végzett. Úgy vélem, az április elsején, egyelőre a koleszterincsökkentők terén bevezetett, hatóanyag-alapú vényírás csak növeli a gyógyszerész-beteg közötti bizalmi kapcsolatot.

- A liberalizáció idején nem ott létesültek a patikák, ahol hiány volt belőlük. Ugyanakkor olyan szigorú előírások vonatkoznak a fiókpatikákra, amelyek a még működőket is nehéz helyzetbe hozzák. Nem lehet ezen változtatni?

Dr. Hankó Zoltán: 2006-tól ugyanolyan tájékoztatási rendszer meglétét írja elő a jogszabály egy fiókpatikában, mint egy nagyvárosiban, holott a gyakorlat szerint a kistelepüléseken alapvetően a patikussal való személyes kapcsolatot igénylik az emberek. Az említett előírás megváltoztatása is része annak a kollégáimmal összeállított jogszabály-módosítási javaslatcsomagnak, amelyről a közeljövőben szeretnénk tárgyalni az államtitkársággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában