Helyi közélet

2012.04.27. 18:08

„Malaca” lehet Liszkának a malacokkal

Olaszliszka - Állattartással és növénytermesztéssel igyekszik kiutat találni a hegyaljai település.

Olaszliszka - Állattartással és növénytermesztéssel igyekszik kiutat találni a hegyaljai település.

Kerekes Attilának, Olaszliszkának ritkán akad újabban oka a büszkeségre. Most mégis úgy vezet körül a település melletti bérelt tanyán, hogy nem tudja titkolni (talán nem is akarja) elégedettségét.

Az első malacok

Pár napja születtek az első malacok ugyanis annak a mezőgazdasági közmunkaprogramnak a keretében, amelyben 38 embert tudnak foglalkoztatni az Olaszliszka melletti tanyán.

– Idén száz emberrel kevesebbet tudunk foglalkoztatni, mint tavaly – mondja Kerekes Attila –, de ennek is örülni kell. A Start közmunkaprogram keretében állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozunk, amelynek a hasznát a közétkeztetésben fogjuk látni elsősorban. Ezek mellett az önkormányzat saját erejéből is vásárolt még állatokat, mert azt szeretnénk, ha visszatérne erre a vidékre is az állattenyésztés.

Hogy ez mennyire háttérbe szorult, arra kicsit később a Kossuth-ház helytörténeti kiállításán világít rá azzal megyeri Sándor, a tárlat kurátora: „Itt van a falon egy iga. Meg szoktam kérdezni a gyerekektől, tudják-e, mi ez? Még a falun felnőtt gyerekek részéről is a legközelebbi válasz az volt, hogy létra. A mostani nemzedék nem ismeri a háziállatok zömét, fogalmuk sincs az állattartásról.”

A legtöbb koca a levegőn van, néhányukat kivéve. Ők nemrégen fialtak, a kis malacok szorgalmasan döfködik anyjuk emlőit.

– Most kell lemetszeni a malacok nyolc szemfogát, mert újszülött korukban olyan hegyes és éles mint a halszálka – mondja a tanyagazda. – Ha megsérti az anyja emlőjét, akkor az anya feláll, szaladgálni kezd, eltiporhatja a kicsiket. Most megmutatjuk a disznók körül dolgozóknak a fogásokat, mert hamarosan újabb ellések jönnek és akkor ezt már nekik kell csinálni egyedül.

Jöhet a fóliázás

A házidisznók és a mangalicák mellett egyelőre kétszáz tyúkkal is foglalkoznak.

Már csak azt kellene elérni valahogy, hogy a mi tyúkjaink tojásait is bevihessük a közétkeztetésbe, mert jelenleg csak a kistermelőét használhatjuk, a sajátjainkat nem – mondja Kerekes Attila, miközben haladunk a földek felé.

A terület frissen boronált, a jobb oldalon már több sorban jelzik a háromszög alakú sorok, hogy alattuk már csírázik a vetőkrumpli.

– Két, egyenként 200 négyzetméteres fóliasátrat is fel fogunk állítani. Már fúrják a tartóoszlopok helyét és pár napon belül a sátrak is állni fognak. Jó nézni, ahogy ezek az emberek dolgoznak, mert ők is érzik, ennek a munkának tényleg van értelme – mondja Kerekes Attila.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában