Helyi közélet

2012.04.24. 08:07

Csak strand legyen...talán most lesz

Miskolc - Lesz strandja Miskolcnak! - ezt jelentette ki a hétfői lakossági fórumon Pfliegler Péter alpolgármester.

Miskolc - Lesz strandja Miskolcnak! - ezt jelentette ki a hétfői lakossági fórumon Pfliegler Péter alpolgármester.

Lesz, de nem pályázati pénzből. A most megnyílt pályázati lehetőség ugyanis erre nem ad támogatást, így a strandra saját forrást, egymilliárd forintot biztosít majd az önkormányzat. És nem is a régi strand területén épülne, legalábbis az első ütemben nem. Először a volt gyermekstrandon kezdődne a strandfejlesztés. Emellett Miskolctapolca több területét is fejlesztenék, igaz, ezt már pályázati pénzből. Persze, ha nyer a város.

Korábban 6 milliárdos állami támogatásról szóltak a hírek, amikor Miskolctapolca fejlesztése szóba került. Az április 7-én megnyíló pályázati ablak azonban 3 milliárd forintban maximálja az elnyerhető összeget, amihez a városnak még legalább félmilliárdot hozzá kell tenni. Nem beszélve arról, hogy az észak-magyarországi régióban az elnyerhető összeg, turisztikai célú fejlesztésekre, összesen 10,3 milliárd forint. A pályázat beadási határideje: május 7-e.

Jövőre indulhat

Hogy mivel is pályázik Miskolc, arról egy hétfői, tapolcai lakossági fórumon beszélt Pfliegler Péter alpolgármester, Rostás László, a város főépítésze, Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője és Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. A pályázatnak négy pillére van: kulturális helyszínek, vallási turizmusegészségturizmus, ökoturizmus fejlesztése. A kulturális helyszíneken belül a Bencés kolostor romjait tárná fel a város és tenné látogathatóvá. A vallási turizmus fejlesztése pedig Görömbölyre koncentrálódna, egészen pontosan az ottani pincekápolnára. Ezt felújítanák és be is mutatnák a közönségnek. Az egészségturizmus rész elsősorban a Barlangfürdőre koncentrál: például fürdőbővítés, téli medence építése, étterembővítés. Az ökoturisztikai beruházások keretében pedig interaktív látogatóközpont valósulna meg, amely egészében a vízre, annak bemutatására épülne. Valamint tanösvényeket is kialakítanának, és az őspark, a Békás tó fejlesztése is szerepel a tervekben.

A fórum előadói abban megeggyeztek: strand kell Tapolcára. Ahogy az alpolgármester fogalmazott: hiába bármilyen fejlesztés, az ott élők csak akkor fogadják el, ha strand is szerepel benne. De mivel a pályázat csak 300 napos nyitvatartású fürdőre biztosít pénzt, így a volt strand nem írható a pályázatba. Így a városnak kell biztosítani a forrást. A strandra még a hétvégén kiírják a tervpályázatot. Júliusban eredményt hirdethetnek - a főépítész hangsúlyozta, hogy a tapolcaiak véleményét kikérve -, az idén lefolytatják a közbeszerzést, és jövő tavasszal elkezdődhet a strand építése.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában