Helyi közélet

2012.03.19. 17:16

Véletlenül is keletkezhet tűzvész

Miskolc - Ha a tűzoltó a határban olt, a lakott területek védelmi képessége csökken.

Miskolc - Ha a tűzoltó a határban olt, a lakott területek védelmi képessége csökken.

Míg a hétköznapi ember azért jár a természetbe, hogy egy kis friss levegőt szívjon, addig a tűzoltók a határt járva általában füstöt lélegeznek be.

Az elmúlt „négynapos hétvégén” országszerte 1900 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, tájékoztatta lapunkat Hajdu Márton főhadnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, akivel arról beszélgettünk, hogyan lehetne megértetni az emberekkel, hogy szeles időben a legkisebb szabadtéri tűz is villámgyorsan képes nagy kiterjedésű szárazfű- vagy erdőtüzeket okozni? Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, de ez nem látszik a tűzoltók vonulásának számán, s bár a tűzvédelmi bírság összege 100 ezer forinttól hárommillió forintig terjedhet, ez mintha nem tántorítaná el a tüzeskedőket. A helyettes szóvivő is elismerte: a tűz okát minden esetben vizsgálják, de nagyon nehéz a szabadtéri tüzek okozóit kézre keríteni, így gyakorlatilag nincs kit szankcionálni.

Legutóbb mégis fennakadt egy tüzeskedő a rendőrség hálóján, igaz, őt már nem csak tűzvédelmi bírság fenyegeti. A 23 éves miskolci férfi gazt égetett Lyukóvölgyben lévő telkén – kétszáz hektárnyi terület és kilenc víkendház égett le. A tűz okozóját a rendőrök elfogták, közveszélyokozás miatt vonják felelősségre.

Másutt megművelik, nálunk leégetik

A megye tűzoltói átlagos napokon 10-20 tűzesethez vonulnak, a „négynapos hétvége” alatt azonban 343 esetben kaptak riasztást. Ezt már Rinyu Zsuzsannától, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől tudtuk meg. Ezzel megyénk alaposan kivette részét a szárazfű-tüzekből. Ennek vélhetőleg az az oka, hogy míg Nyugat-Magyarországon megművelik a földet, nálunk csak felgyújtják rajta a gazt.

Mennyire terheli meg ez a gyakori vonulás a tűzoltókat? kérdeztük Schmiege Roland tűzoltó főhadnagytól. A miskolci tűzoltóság szolgálatparancsnok-helyettese elmondta, komoly fizikai igénybevételt jelentenek ezek a megszaporodott szabadtéri tüzek a tűzoltók számára. Nem csak azért, mert lényegesen többször kell vonulni, mint egy átlagos napon, hanem mert általában nehezen megközelíthető helyeken kell oltani, ahová a tűzoltók is csak gyalogszerrel tudnak eljutni.

Ásó, kapa

„Vannak úgynevezett puttonyfecskendőink – olyanok, mint a háti permetezők –, és ha a tűzoltóautóval elég közel tudunk állni, akkor vízzel is oltunk, de ez a ritkább. A legtöbbször kéziszerszámokat, lapátot használunk”, válaszolta Schmiege Roland arra a kérdésünkre, hogy milyen eszközeik vannak a szárazfű-tüzek megfékezésére. A főhadnagy elmondta még: nagyon ritkán az is előfordul, hogy ellentüzet gyújtanak: a tűz terjedési irányában, a tűztől néhány méterre védősávot alakítanak ki, hogy a lángok azon túl már ne terjedhessenek, majd meggyújtják a száraz füvet a védősáv túloldalán a tűzzel szemben. A tűzoltók által oltás céljából gyújtott lángok így „felemésztik” az éghető anyagot az oltandó tűz útjából, mire mindkettő kialszik. Mivel a tűzoltók tűztől tűzig járnak az elmúlt napokban, egy műszak alatt több mint elég füstöt szívnak be. „Előfordul, hogy estére megfájdul az ember feje”, mondta a főhadnagy, amikor azt kérdeztük, hogy lehet ezt bírni.

Miskolcon naponta 30 fő, ebből három gépjárműfecskendőn, autónként hat fő tűzoltó van szolgálatban. A „Miskolc egyes” (első számú fecskendőjének) feladata főleg a város tűzvédelmének fenntartása, de amikor magasabb fokozatú a szárazfű-tűz, nekik is vonulniuk kell. A másik két raj pedig szinte folyamatosan úton van ilyenkor. Schmiege Roland éppen ebben látja a szárazfű-tüzek veszélyét: sokkal több időt vesz igénybe a határból vonulni egy, a városban keletkezett tűzesethez, mintha a laktanyából kellene indulniuk – amit egyébként normális esetben a riasztást követő kettő percen belül elhagynak.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában