Helyi közélet

2012.03.23. 08:25

Ülésezett a miskolci közgyűlés - Ötven épület a fedezet

Miskolc - Csütörtökön üléseztek a képviselők, tárgyaltak a hitelfelvételről, de a város jelképeinek használatáról nem.

Miskolc - Csütörtökön üléseztek a képviselők, tárgyaltak a hitelfelvételről, de a város jelképeinek használatáról nem.Bár az ellenzék nyílt ülést javasolt – hivatkozván arra, hogy közvagyonról van szó –, végül mégis zárt ajtók mögött tárgyalták a csütörtöki ülésükön a miskolci képviselők a hitelhez nyújtandó fedezetekről szóló javaslatot. Mint lapunk korábban beszámolt róla, közel ötven miskolci ingatlan szerepel, köztük lakóépületek is azon épületek listáján, amelyek banki biztosítékként fedezetül szolgálnak majd a város hitelfelvételéhez. Kriza Ákos polgármester az ülésen elmondta, a döntés után mindenki megismerheti majd a listát.

Mégsem tárgyalták

A város nevének és jelképeinek használatáról szóló rendelet módosítást mégsem tárgyalta tegnap a testület. A polgármester arra hivatkozva vonta vissza, hogy további szakmai egyeztetésre van szükség. Ezzel kapcsolatban lapunk az Internet Szolgáltatók Tanácsának véleményét is kikérte, akik több szempontból is aggályosnak találták az előterjesztést. A vélemény lényege: a város rendeletének hatálya csak a város területére terjed ki, így a világhálót nem szabályozhatja.

Napirendre tűzték most a képviselők az MSZP azon sürgősségi indítványát, amelynek témája a Miskolc Holdingot érintő hírek tisztázása és a többmilliós juttatások ügyének kivizsgálása volt. Ugyanezt az indítványt előző ülésükön is benyújtották már a képviselők, ám akkor a jegyző hivatkozására, miszerint a beadvány alakilag hamis, elutasították. (A jegyző később magánokirat-hamisítás bűncselekménye megalapozott gyanúja miatt feljelentést is tett az ügyben.) Most hosszan tárgyalták a képviselők, végül 9 igen és 16 nem ellenében nem szavazták meg.

Lapunktól tudta meg Borkúti László, a Miskolci Városi Könyvtár ügyvezető igazgatója, hogy a miskolci testület ma tárgyal egy előterjesztést, amely az elbocsátásáról, illetve egy új vezető kinevezéséről szól. Mint mondta: „Várható volt a visszahívásom. Sokan kérdezték már eddig is tőlem, hogy igazgató vagyok-e még...” Miért volt várható? „Mert engem nem dr. Kriza Ákos polgármester nevezett ki, hanem még az előző városvezetés..., úgy látszik, eddig tartott a bizalom” - válaszolta.

Mivel a könyvtár – mint minden városi kulturális intézmény – január 1-jével kft.-vé alakult, így Borkúti László csak határozatlan idejű közalkalmazotti kinevezés alapján látta el a feladatát, amely egyébként március 31-ig szól.

Ügyében zárt ülésen döntöttek, utódjául Tircsné dr. Popper Valériát választották meg. 

„Mit műveltek megint?”

Mit művel már megint a Fidesz? - tette fel a szocialisták rendkívüli sajtótájékoztatóján a kérdést Földesi Norbert frakcióvezető és Fedor Vilmos képviselő. Földesi Norbert kifejtette, nem érti, miért volt szükség zárt ülésre a hitelhez nyújtandó fedezet kapcsán, miért nem nyilvános a fedezetlista. Fedor Vilmos azzal kezdte: azt gondolta, ebben az időszakban az operafesztiválról is tárgyal majd a testület. „A korábbi évek gyakorlata ugyanis az volt, hogy ilyenkor már túl volt a rendezvény a sajtóbemutatón, árulták a jegyeket. Ma, a honlapon, még a program sem olvasható” - sorolta. Kifogásolta Borkúti László elbocsátását és annak módját is, miszerint senki nem közölte vele előzetesen a hírt.

ÉM-NSZR

 Így döntöttek

Javaslat a lakások bérletéről szóló rendelet módosítására: 16 igen, 3 nem, 5 tartózkodás

Javaslat Miskolc 2012. évi Közbeszerzési Tervének jóváhagyására: 16 igen 3 nem 6 tartózkodás

Javaslat Miskolc 2007-2013. évekre szóló közoktatási, feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési kérvények felülvizsgálatára

16 igen 6 nem 3 tartózkodás

Beszámoló az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében megvalósuló projektek előrehaladásáról: 22 igen 3 nem 0 tartózkodás

Intézkedési terv az ÁSZ jelentés kapcsán: 16 igen 3 nem 6 tartózkodás 

Miskolc - Csütörtökön tartotta a márciusi, miskolci testületi ülését a városi közgyűlés. Munkatársunk a helyszínről tudósított!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában