Helyi közélet

2012.03.13. 14:43

PSZÁF: ötezernél több ingatlant jelöltek kényszerértékesítésre

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - A pénzintézetek összesen 5 ezer 50 bedőlt hitelű ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, a legtöbb ilyen otthon Budapesten és Pest megyében, illetve Borsodban található.

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - A pénzintézetek összesen 5 ezer 50 bedőlt hitelű ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, a legtöbb ilyen otthon Budapesten és Pest megyében, illetve Borsodban található.

 

A pénzintézetek összesen 5.050, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre az idén március végéig a tavaly júniusban elfogadott törvény alapján - közölte a Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden.

A felügyelet honlapján közzétett táblázatból kiolvasható, hogy a kényszerértékesítési kvótára vonatkozó szabály október 1-jei hatálybalépését követően, 2011 negyedik negyedévében 2.098, az idén az első negyedévben pedig 2.952 nem fizető hiteladós lakóingatlanát jelöltek ki kényszerértékesítésre, közülük a legtöbb Budapesten és Pest megyében található.

Tavaly október-decemberben a rendelkezésre álló kvóta 78,4 százalékát, az idén január-márciusban a 82,5 százalékát használták ki a bankok. A több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma országosan meghaladta a 100 ezret.

A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény alapján a kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben az érintett lakásállomány 2 százaléka volt, 2012-ben pedig negyedévenként 3 százalék. Jövőre a kvóta a lakásállomány 4 százaléka, 2014-ben pedig 5 százaléka lesz. A követelésérvényesítés csak 2015 januárjától működik újból korlátozás nélkül.

A kvóták rendszere szabályozza azt, hogy a 30 millió forintot meg nem haladó értékű ingatlanok közül a hitelezők negyedévenként és megyénként hány lakást adhatnak át a végrehajtóknak. A kvótát a kormány azért vezette be - a bankokkal egyeztetve -, hogy a lakáshitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok ne kerüljenek egy időben piacra.

A kvóta alapját képező több mint 100 ezer ingatlan közül a legtöbb Budapesten és Pest megyében található. A fővárosban az érintett lakóingatlanok száma megközelíti a 13 ezret, Pest megyében pedig meghaladja a 14 ezret. A többi megye közül a legtöbb bedőlt hitelű ingatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, számuk több mint 8 ezer, de Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben is nagy számban találhatók problémás ingatlanok, az előbbiben közel 6.800, az utóbbiban csaknem 5.800, a legkevesebb pedig Vas megyében található, mintegy 1.700.

A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok egy része a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül, és így az adós bérlőként benne maradhat, más részüket pedig a bankok vagy követeléskezelőknek adják el, vagy maguk próbálják értékesíteni.

A Nemzeti Eszközkezelő csak azokat az ingatlanokat vásárolja meg, amelyek megfelelnek a vonatkozó törvényi feltételeknek.

Az MTI érdeklődésére az eszközkezelő a jövő hét második felére ígért tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában