Helyi közélet

2012.03.09. 15:06

Maradhat-e a két nagyáruház?

Budapest, Miskolc - A versenyhivatal még vizsgálja a monopólium lehetőségét az Auchan-Cora „egyesülésnél”.

Budapest, Miskolc - A versenyhivatal még vizsgálja a monopólium lehetőségét az Auchan-Cora „egyesülésnél”.

Tavaly december utolsó napjaiban jelentette be az Auchan csoport és a Cora áruházakat működtető Louis Delhaize csoport, hogy az Auchan Magyarország felvásárolja a hét magyarországi Cora hipermarketet – köztük a miskolcit is –, valamint a hozzájuk tartozó földterületeket és butiksorokat is. A megállapodás életbelépéséhez azonban a versenyhatóság jóváhagyása szükséges.

Dominique Ducoux, az Auchan magyarországi vezérigazgatója az ÉlelmiszerOnlinenak (www.elelmiszer.hu) nyilatkozva a napokban következőket mondta, megerősítvén a decemberi bejelentést: „A Cora megvásárlásával még jobban fogunk tudni megfelelni a vásárlók elvárásainak, s nem utolsósorban meg fogjuk tudni őrizni a Cora munkatársak 2700 munkahelyét, megmarad a beszállítók piaci lehetősége is.

Mindez azonban még csak feltételes módban fogalmazható meg, mert a versenyhatósági döntéstől függ minden...”

Lehet-e monopólium?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt vizsgálja – ez erről szóló versenyjogszabályok alapján –, hogy az Auchan és a Cora ilyetén „egyesülése” révén nem alakul-e ki monopólium, azaz csökken-e a kereskedelem ezen ágában a piaci verseny. Mint megtudtuk, voltaképpen két szempont alapján – a termékek összpiacán és földrajzi alapon – vizsgálódhatnak. Előbbi esetről nemigen lehet szó, mert országos szinten nem jön létre monopólium, mert marad még több önálló kereskedelmi egység a piacon, azaz az árakat nem az egyesülő cégek, hanem a verseny szabja meg a továbbiakban. Egy-egy szűkebb földrajzi területen azonban versenyjogi szempontból problémás lehet a tranzakció. Az egyesülő áruházlánc ugyanis a fővárosban is és – méginkább – itt, Miskolcon közel egymáshoz működtethet majd két nagy alapterületű és sok terméket forgalmazó áruházat, amely esetleg már monopólium kialakulását sejtetheti.

Egy helyütt egy neve elhallgatását kérő másik versenyjogász azt mondta, hogy az Auchan és a Cora közötti ügyletnél fontos kérdés, hogy a vizsgálatban szerepelnek-e majd a diszkontláncok (mint például az Aldi vagy a Lidl) és a nagy kiskereskedelmi hálózatokhoz tartozó egységek (Spar, Match, CBA), vagy csak a hipermarketpiacot fogják vizsgálni. Ha valamennyi bolttípusra kiterjed a vizsgálat, nyilvánvalóan jóval kevesebb aggály merülhet fel még olyan kisebb földrajzi egységben, mint Miskolc és környéke is, mert a versenyt visszafogottan korlátozza az ügylet.

Jókor jött a plázastop?

 Egyes szakemberek szerint a kormány által bevezetett plázastop – ami a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok nyitását külön engedélyhez köti – jókor jött a Corák tulajdonosának, mert az megnöveli a portfólió értékét.

Döntési lehetőségek

Egyébként ha monopólium kialakulásának lehetőségét állapítaná meg a GVH, akkor – elméletileg – az is lejetséges lenne, hogy nem enegdné, hogy a fővárosban egymáshoz közel, illetve Miskolcon két azonos nagyáruház működjék. De ennek továbbra sem látja nagy esélyét a szakemberek többsége. Hogy mi lesz a döntés, pár héten belül megtudhatjuk.

Persze a Cora áruházakra nem csak az Auchan vetette szemet. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője korábbi nyilatkozata szerint a CBA is vevő lenne a teljes magyar Cora-hálózatra. A szakember szerint fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól.

ÉM-SZB

Az áruházláncokról

 A Cora 

 – A Magyar Hipermarket Kft. 1997-ben nyitotta meg első hipermarketét Cora cégnév alatt

– Három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén (Budakalász, Fót, Törökbálink), további négyet az ország más területein (Miskolc, Szolnok, Szeged, Debrecen)

– 2700 munkatársat foglalkoztatnak 

 

Az Auchan

 – Az Auchan csoport 2 áruházat és 11 butiksort üzemeltet Magyarországon

– Az Auchan Magyarország, mely első áruházát 1998-ban nyitotta meg, 2010-ben több mint 30 millió vásárlót szolgált ki, s árbevétele 224 milliárd forint volt

– Az Auchan Magyarország 5600 munkavállalót foglalkoztat

 Bevételek

A Cora üzleteket működtető Magyar Hipermarket Kft. árbevételénerk alakulása*2007-ben 94,8 milliárd forint

2008-ban 79,6 milliárd forint

2010-ben 69 milliárd forint   

*az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában