Helyi közélet

2012.03.26. 07:33

Ma áll bíróság elé a volt felsőzsolcai jegyzőnő és négy társa

Miskolc - Korrupció vádjával ketten már több mint egy éve vannak előzetes letartóztatásban.

Miskolc - Korrupció vádjával ketten már több mint egy éve vannak előzetes letartóztatásban.Ma kezdődik a tavaly márciusban különböző korrupciós ügyek gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett felsőzsolcai jegyzőnő és aljegyző bírósági tárgyalása.

Korábban beszámoltunk róla: vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel vádolta meg a Miskolci Nyomozó Ügyészség Felsőzsolca volt jegyzőjét, polgármesterét és aljegyzőjét, valamint két másik hivatali dolgozót. A jegyző és helyettese már több mint egy éve van előzetesben.

A jegyző és társai ellen több vesztegetés ügyben folyik eljárás. Az egyik esetben a vád szerint egy helyi vállalkozó csak úgy kaphatott telephelyére végleges fennmaradási engedélyt, ha másfél millió forintot fizetett. Később ugyanez a vállalkozó engedély nélkül húzott fel egy épületet, aminek fennmaradási engedélyéért hétszázezer forintot adott át a jegyzőnek. A vállalkozó később, hogy ne kelljen a hivatali ügyek meggyorsításáért esetenként fizetnie, három részletben, összesen hatszázezer forintot adott át a gyanúsítottaknak.

A vád szerint egy rágcsálóirtó vállalkozó úgy kapott megbízást az árvíz utáni féregtelenítésre, ha fizetett a jegyzőnek és helyettesének. A 6,5 milliós munka után 300 ezret kért a jegyző a vállalkozótól. A hölgy egy autókereskedelemmel foglalkozó céggel is kapcsolatban állt. A kereskedő gyakran megfordult az okmányirodában, s hogy ne kelljen sorban állnia, autónként 1300 forintot adott a jegyzőnőnek.

A nyomozó ügyészség ez utóbbi ügyben Felsőzsolca korábbi polgármesterét is megvádolta. Az érintettek az egyes bűncselekményekért egyesével 5 és 15 év közötti börtönbüntetést kaphatnak, halmazatban azonban a büntetésük felső határa a húsz évet is elérheti. Az ügyekben két hivatali alkalmazott is segítségére volt a településvezetőknek, őket okirat-hamisítással vádolják, és rájuk – mivel utasítást hajtottak végre – pénzbírság kiszabását kéri a vádhatóság a bíróságtól. Az érintettektől ezen felül a kapott jogtalan előny mértékéig a vagyonukat is el kell kobozni.

A tárgyalás részleteiről hamarosan beszámolunk.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

 Miskolc, Felsőzsolca - A jegyző és az aljegyző börtönben várja a bíróság döntését.

Miskolc - Hatvan nappal meghosszabbította a bíróság a felsőzsolcai jegyző és az aljegyző előzetesét.

Miskolc - Beszámoltunk róla: a bíróság szerdán elrendelte a felsőzsolcai jegyző és aljegyző előzetes letartóztatását, mivel a nyomozási bíró meglátása szerint tartani lehet a korrupciós ügyekkel gyanúsítható köztisztviselők szökésétől, elrejtőzésétől, és hogy kísérletet tesznek az eljárás meghiúsítására, a tanúk befolyásolására.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában