Helyi közélet

2012.03.09. 16:08

Luxuscikk lett a tojásból is

Miskolc - A tyúkjóléti előírások miatt drágult drasztikusan a tojás ára. A Búza téri piacon jártunk.

Miskolc - A tyúkjóléti előírások miatt drágult drasztikusan a tojás ára. A Búza téri piacon jártunk.

Az asszonyok fejcsóválva szemlélték pénteken a Búza téri piacon a tojásárakat: 47 forint volt a legolcsóbb, 54 a legdrágább.

– Hát ez borzasztó! – mondogatták, de volt, aki humorral próbálta meg túltenni magát a magasba szökő árakon és megjegyezte: „hú, de nagy lábon él ez a tojás!”

Egy asszony, aki nevét nem árulta el, csak annyit, hogy Évának hívják, épp a frissiben vásárolt tojást pakolja be a szatyrába.

– Ötven forintért vettem darabját – mondja elégedetlenkedve, majd vigasztalásul hozzáteszi –, de van, ahol 53. Mit tehetnék? Tojást muszáj venni, mert jönnek a születésnapok, jön a húsvét, kell a sütemény.

Elárulja: vizes piskótát fog sütni, mert ahhoz feleannyi tojás kell, mint a hagyományoshoz. És hogy miért ilyen drága a tojás? Éva a tévében azt hallotta, hogy azért, mert az üzemi tyúktartóknak ki kellett cserélniük a ketreceket.

Drága a takarmány

De akkor miért drága a házaknál tartott tyúkok tojása? Ezt már Petus Pálné, alsóvadászi asszonytól kérdezzük, aki szeretné eladni néhány házi tojását. Ez sem olcsó, 53 forint darabja. Ő arra hivatkozik, hogy drága a takarmány. A búzának 5000-6000 forint mázsája, a kukorica még ennél is drágább. Ráadásul hiány van a terményekből is, ami viszi felfelé az árakat. De van még egy nyomós érve, hogy drágán adja a tojást:

– A boltban is 53 forint – indokol.

Az unió miatt

Az egyik kft. Búza téri tojásboltjában az eladó, aki nevét nem árulta el, határozott magyarázatot ad a tojás drágulására:

– Az unió miatt van – mondja, majd hozzáteszi: Magyarországon a tyúkállomány felét levágták, mert ki kellett volna cserélni a ketreceket, most pedig kevés a tojás a piacon. A takarmány ára is növekedett, az áfa pedig 2 százalékkal. Valószínű, hogy még drágulni fog a tojás - fűzi hozzá.

Vargáné Kispál Gabriella háziasszonyt mindez nem nyugtatja meg, azt mondja, nagyon meglepődött az árakon. De szerinte nem csak a tojás, hanem minden élelmiszer nagyon drága. A tévében azt hallotta, hogy az unió megszigorította a baromfitartás szabályait, és azért kell most többet fizetni a tojásért.

– A tévében azt mondták, hogy 60 forintig is felmehet az ára. Mit tehetünk, legfeljebb kevesebb sütit sütünk – jegyzi meg.

ÉM


Folyamatosan emelkedik

Érdeklődtünk a Baromfi Termék Tanácsnál is, ahol dr. Molnár Györgyi, a Tojás- és Szabadtartásos Szövetség titkára lapunknak elmondta: a tojás ára februártól emelkedik folyamatosan. Ennek valóban az a legfőbb oka, hogy az unió szigorította a ketreces tyúktartás szabályait. Úgynevezett berendezett ketrecben kell tartani a tyúkokat és az egy szárnyasra jutó területet is meg kellett növelni, a határidő július 1-je. Így aztán elkezdődtek a ketreccserék, vagy ahol nem tudnak erre áldozni, a tyúkok levágása. A kevesebb tyúk miatt pedig kevesebb a tojás is, de nem csak hazánkban, hanem egész Európában. A dráguláshoz az is hozzájárul, hogy a tojástermelők másfél éve önköltség alatti áron adták a tojást. De ezenkívül nőttek a takarmány-, az energiaárak, valamint szállítási költségek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában