Helyi közélet

2012.03.28. 07:52

Kétszer annyi új, mint "régi"

Miskolc - Az elmúlt évek gazdasági recessziójának nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma rekordszintre emelkedett.

Miskolc - Az elmúlt évek gazdasági recessziójának nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma rekordszintre emelkedett.

2011 végén 650 063 társaságot tartottak nyilván, ennyi bejegyzett cég még soha nem volt Magyarországon, miközben tízezrek „dobták be a törölközőt”. Ám a cégadatokat vizsgálva kiderül: ez a tendencia jellemző a megelőző időszakokra is.

A feketelista.hu portál összeállításából kiderül, a szakértők szerint ez a folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy egy cég törlése, kivezetése bonyolult, időigényes, a cégalapítás viszont akár órák alatt megejthető. Miközben egy vállalkozás ellen felszámolás, csődeljárás vagy bármilyen más eljárás folyik, a tulajdonos más néven, más címen már új céget alapíthatott. Legalább is eddig ez volt a gyakorlat, március elsejétől viszont szigorodtak a cégalapítás feltételei, nőtt a bírói kontroll. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint „az ügyintéző kizárólag a bt., kkt. és egyéni cég módosítási kérelmeit bírálhatja el, a kft. és a zrt. változásbejegyzési kérelmeinek elbírálása visszakerült a bíró hatáskörébe. A cégbíróságok új cég alapításakor az eddiginél szigorúbban ellenőrzik majd a cégvezetéstől korábban eltiltott személyeket is.

Az adószám kiadását megelőzően – új elemként – az adóregisztrációs eljárás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, hogy a cégalapítónak, tulajdonosnak, vezető tisztségviselőnek van-e adótartozása,

érvényben van-e vele szemben bármiféle elmarasztalás. Amennyiben 180 napon túli, és 15 millió forintnál több az adótartozása, az adóhivatal megtagadja az adószám kiadását. Nem kaphat adószámot az sem, akiről kiderült, hogy korábban fiktív céget „üzemeltetett”, és eltiltották a cégvezetéstől. Várhatóan a bejegyzés díjának jelentős emelése is kihatással lesz a cégalapításokra. Az eddigi egységesen 15 000 forinttal szemben a hónap elejétől kft. esetében 50 000, kkt.-nál pedig 25 000 forint lett az illeték.

Az adóhatóság a regisztráció márciusi bevezetésével elsősorban azokat akarja kiszűrni, akik eddig visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségével. Decemberben azonban még utolsó rohamra indultak, s egyetlen hónap alatt 9316 cégalapítást jelentettek be, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban, amikor 4892 új cég alakult. Idén viszont már egyértelműen érezhető a visszafogottság. Az adóhatóság tájékoztatása szerint január–februárban 6840 cég alakult, szemben a 2011. évi adattal, amikor e két hónap alatt 8164 új céget jelentettek be.

Háromszorosan pótolták

A feketelista.hu statisztikája bemutatja az ország egyes megyéinek és nagyobb városainak cégmozgását is. Kiderül például, hogy tavaly Budapesten 9144 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből, miközben kétszer többet, 21 521-et alapítottak. Hasonló arány alakult ki Debrecenben, ahol 591 cég törlése mellett 1263-at alapítottak. Miskolcon 470 cég nevét törölték a jegyzékből, ám itt is 910 újat jegyeztek be. Pécsett 468 vállalkozás neve tűnt el tavaly a céglistáról, viszont 938 új került bele. Győrben érte a legkevesebb (360) törlés a „cégtársadalmat”, ám itt is több mint kétszeres (783) volt az új céget alapítók száma.

Ha a megyéket vesszük górcső alá, azt láthatjuk, hogy Pest megyében több mint háromszorosan pótolták a cégalapítók a piacról kivezetetteket. Tavaly a megyében törölt 2485 cég helyére 7976 új vállalkozás lépett. Az elmúlt évben Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztrálták a legtöbb cégtörlést; megyénkben 1106 társaságot húztak ki a listáról, miközben 2194 újat alapítottak. Az ezres törölt számot még Bács-Kiskunban lépték túl, ahol 1062 cég kivezetésével szemben 2153 alapítása áll. E két megyében egyenként több mint 25 ezer cég működik. A legkevesebb vállalkozást (6041-et) Nógrád megyében tartják nyilván, itt volt a legkisebb a cégmozgás is; tavaly 299 vállalkozást töröltek, ezzel szemben 465 újabbat vezettek be a cégnyilvántartásba – tudatta az Észak-Magyarországgal Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában