Helyi közélet

2012.03.21. 09:16

Használjuk, hogy használhasson! TISPOL akció volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Miskolc - Kétnapos, európai összehangolt közlekedésrendészeti akció volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ami elsősorban a biztonsági öv, valamint a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére terjedt ki.

Miskolc - Kétnapos, európai összehangolt közlekedésrendészeti akció volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ami elsősorban a biztonsági öv, valamint a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére terjedt ki. A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation Seatbelt" nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtása során a passzív biztonsági eszközöket nem használók kiszűrése volt az elsődleges cél. A rendőrök azonban minden a közlekedés biztonságát veszélyeztető momentumra odafigyeltek, illetve odafigyelnek így a sebesség határok túllépésére is!

Az ellenőrzés kiterjedt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki és bevezető gyorsforgalmi útszakaszokra, „baleseti gócpontokra”. A végrehajtásban a főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya, és Emődi Autópálya Alosztálya, Mélységi Ellenőrzési Osztálya, valamint Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályai vettek részt.

Az akció tapasztalatai alapján elmondható, hogy az ellenőrzés közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását tekintve elérte alapvető célját. A jogkövető, szabályokat betartó járművezetők mellett a rendőrök több esetben is tapasztaltak jogszabálysértést.

A TISPOL akció eredményei (március 13.-14.):

- 56 fővel szemben 381.000 forint helyszíni bírság lett kiszabva,

- 54 fővel szemben kezdeményezett a rendőrség szabálysértési eljárást, valamint

-1 esetben járművezetés ittas vagy bódult állapotban vétségének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az akció elsődleges célját tekintve 38 gépjárművezetővel és 2 utassal szemben kezdeményezett a hatóság közigazgatási eljárást biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.

Továbbá: 

- 32 gépjárművezetővel szemben sebességtúllépés miatt, műszeres mérés alapján kezdeményeztek a járőrök közigazgatási eljárást,

- 12 esetben tiltott helyen történő megállás miatt,

- 2 esetben tilos jelzésen áthaladás miatt,

- 4 esetben külföldi hatósági jelzés jogosulatlan használata miatt,

- 3 esetben tehergépjármű menetlevelének vezetésével kapcsolatos szabályszegések miatt,

-5 esetben ittas járművezetés szabályszegése miatt, valamint

- 1 esetben autópálya leállósávjának jogosulatlan igénybevétele miatt indult közigazgatási eljárás.

A rendőrségi tapasztalatok alapján az ellenőrzés közlekedésbiztonságra gyakorolt hatása pozitívnak ítélhető, mint minden olyan ellenőrzésé, amely fokozott rendőri jelenléttel jár a közutakon. Az ellenőrzés alá vont járművek műszaki állapota döntő többségében megfelelő volt, vezetőik rendelkeztek a szükséges okmányokkal. Az intézkedésekkel kapcsolatosan jogos panasz nem jutott a rendőrség tudomására.

Információs háttér:

Ez év január 1-je és február 29-e közötti időben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 70 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, amely az előző év hasonló időszakához viszonyítva 28 százalékos csökkenést mutat. A közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt évhez képest nem változtak megyénkben. Az összesen regisztrált 70 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (37 eset), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (10 eset), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak megsértése (7 eset). A halálos sérülések megelőzésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. A biztonsági öv és a gyermek biztonsági rendszer használatának terjesztése illetve kikényszerítése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának és a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében.

- B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában