Helyi közélet

2012.03.12. 15:44

Hangok menthetik meg a pálos kolostor

Miskolc - A rendezvénysorozat célja a szentléleki pálos kolostor feltárása, állagmegóvása.

Miskolc - A rendezvénysorozat célja a szentléleki pálos kolostor feltárása, állagmegóvása.

Szombaton délután kolostormentő koncertet rendeztek a Miskolci Galériában. A klasszikus bécsi hangversenyt támogatójeggyel hallgathatták meg a zenerajongók, akik így anyagilag is hozzájárulhattak a szentléleki pálos kolostor megmentéséhez, feltárásához, látogathatóvá tételéhez. A hangversenyen Apró László (fuvola), Bekes Anna (hegedű), Iván Klára (cselló), Miklós Dienes András (brácsa) és Szűcsné Farkas Zsuzsanna (zongora) adta elő Haydn: D-dúr divertimentóját és G-dúr trióját, Beethoven Szerenádját és Mozart D-dúr fuvolanégyesét.

Két éve, a megyénket ostromló árvíz sokak életét, vagyonát veszélyeztette, és sokan jöttek volna segíteni, ám nem tudták, hol van rájuk szükség, megszállhatnak-e valahol, és hogy valójában milyen segítségre is van szükség. Hogy a támogatásra szorulók és az önzetlen segítők egymásra találjanak, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének munkatársaiból létrejött a Csatárlánc, fő céljuk volt az önkéntes tevékenységek szervezése, a segíteni szándékozók információkkal való ellátása.

A Csatárlánc, ahelyett hogy az árvizek elmúltával feloszlott volna, új célokat tűzött ki maga elé, többek között a Szentléleken található XIV. századi pálos kolostor romjainak megmentését, feltárását. A kolostor egy épületegyüttes volt, ami a templomból, és a szerzetesek épületeiből állt, ám miután 1526-ban Serédy Gáspár kapitány felgyújtatta, a maradványok is egyre rosszabb állapotba kerülnek. A falak jó részének helyét csak a leomlott kövek vagy földhányások jelzik, de a templom maradványai sincsenek túl jó állapotban: a főhajót a szentélytől elválasztó boltívből már kihullottak a kövek, így a boltív fölötti elemeket – stílszerűen – szinte csak a szentlélek tartja.

A Csatárlánc tehát rendezvénysorozatot szervezett, hogy a feltáró, állagmegóvó munkálatokhoz pénzt szerezzen. Ebbe a sorozatba illeszkedik a szombat este megrendezett bécsi klasszikus hangverseny is, melyből minden befolyt fillért a templom megmentésére és kolostori épületetek falainak feltárása fordítanak. A Csatárlánc tagjai bíznak benne: ahogy Jerikó falai leomlottak a kürtök hangjainak hatására, ugyanígy fel is épülhetnek falak a hangok segítéségével.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában