Helyi közélet

2012.03.26. 21:58

Ha sok az angolóra, sok a gyerek

Miskolc, Onga, Encs - Manapság leginkább az emelt szintű idegennyelv-oktatást keresik a szülők gyermeküknek.

Miskolc, Onga, Encs - Manapság leginkább az emelt szintű idegennyelv-oktatást keresik a szülők gyermeküknek.

Voltak olyan évek Miskolcon, amikor a külvárosban élő szülők előszeretettel vitték gyermekeiket belvárosi iskolába, mondván, ott színvonalasabb képzéshez juthatnak. Emiatt a kisebb iskolák elnéptelenedtek, a belvárosiak pedig túlzsúfoltak lettek. Van azonban olyan képzési kínálat, amellyel a külvárosi iskolákat is meg lehet tölteni gyerekekkel, a demográfiai hullám ellenére is.

A Kazinczy Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettesétől, Nagy Katalintól megtudtuk, a szülők ma leginkább az emelt szintű idegen nyelvi képzést keresik. Ezt az is bizonyítja, hogy az iskola magyar-angol két tannyelvű osztályaiban olyan sokan jelentkeznek évről évre, hogy néhány szülőt el kell utasítaniuk. Épp ezért szeptembertől egy másik osztályukban is lehetővé teszik az emelt szintű nyelvi oktatást. Van emelt szintű testnevelést kínáló osztályuk is, de erre nem olyan nagy az igény, tudtuk meg. Miskolctapolcai Tagiskolájukban sikerült megállítani a gyerekek fogyását, épp a két tannyelvű osztályok beindításával.

– Nagyon sok szülő szeretné, ha gyermeke két tannyelvű osztályba járna, szinte mindenki emiatt telefonál – jelezte az igazgatóhelyettes.

Művészet és nyelv

A Miskolchoz közel fekvő településeknek gyakran azzal kell megküzdeniük, hogy a szülők inkább a nagyvárosban íratják be gyermeküket iskolába, így a helyi intézményből lassan elfogynak a gyerekek. Az ongai iskolában van elég diák, tudtuk meg Rózsa László igazgatótól. Egy-egy évfolyamról 5-6 gyerek jár miskolci iskolába. Ez a szám nem nevezhető soknak, de az igazgató szeretné, ha ők is inkább a helyi iskolát választanák. Az ongai intézmény művészeti oktatást és emelt szintű idegen nyelvi képzést tud nyújtani a tanulóknak, azért a szülők szívesen íratják ide gyermeküket. Az igazgató hozzátette: a szülők azt is figyelik, hogy melyik iskolában mennyi a hátrányos helyzetű gyerekek száma.

Jobb feltételek

Abaújban az a tapasztalat, hogy a szülők előszeretettel íratják gyermeküket a városi iskolába, mint a helyi falusi intézménybe. Tímár László, az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta: a szülők többek között a jobb feltételek miatt választják a városi iskolát. Itt ugyanis művészeti képzésben és már első osztálytól idegen nyelvi képzésben részesülhetnek. Az sem utolsó szempont, hogy teljes a szakos ellátás, ami nem minden kis iskolára jellemző. A szülők azt is figyelik, hogy melyik iskolában mennyi a hátrányos helyzetű gyerekek száma, fűzte hozzá az igazgató. Az encsi iskola diákjainak 30-35 százaléka érkezik a környező kisebb településekről, ahol pedig helyi iskolát is találnának.


Beiratkozás áprilisban

  • Miskolcon a tankötelessé váló tanulók beíratása a 2012/2013-as tanévre április 26-án 8-18 óráig és április 27-én 8-14 óráig lesz.
  • Tankötelesek azok a gyermekek, akik 6. életévüket 2012. május 31-ig betöltik és az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérték.
  • A szülők vigyék magukkal a beiratkozáshoz a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító óvodai igazolást, vagy tanácsadói szakvéleményt.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában