Helyi közélet

2012.03.22. 16:14

„Kifizetjük, de vissza is kapjuk”

Miskolc - Áfa-fizetési kötelezettsége van Miskolcnak a vásárolandó új villamosok után, mert félig magyar cég az eladó.

Miskolc - Áfa-fizetési kötelezettsége van Miskolcnak a vásárolandó új villamosok után, mert félig magyar cég az eladó.

Mivel magyar cég nyerte a negyedik villamostendert, így a magyar törvényeknek megfelelően Áfa-fizetési kötelezettség áll fenn a 31 új villamos után, erősítette meg a Zöld Nyíl Projekt Igazgatóság információnkat.

Nyilatkozatukból kiderül, kicsit másképp, mint hallottuk. Beszélik ugyanis, hogy azzal, hogy a Ganz Skoda nyerte a jogot, hogy legyárthasson Miskolcnak 31 villamost, rosszul járt a város. Mégpedig azért, mert mivel nem külföldi, hanem félig magyar a cég, így az önkormányzatnak ki kell fizetnie az áfát a villamosok után. Az összeg pedig – a 27 százalékos áfa esetén – több milliárdra rúg. Igaz, hogy később visszakapja a pénzt, de nem tudni, miből fizeti most ki.

Először az előleg után

Az MVK Zrt. felvetésünkre azonban hangsúlyozta, átmeneti áfa finanszírozásról van szó, azaz első körben csak az előleg összegének megfelelő áfát kell kifizetni, amit visszaigényelhet a az MVK. Utána a szerződésben foglaltak szerint kiállított számláknak megfelelő áfa összegét kell megfinanszírozni, majd visszaigényelni.

Kérdeztük, mekkora előlegről és így mekkora áfáról van szó. Csontos Ágnes PR főmunkatárs kérdésünkre elmondta, hogy az előleg a bruttó szerződéses összeg 25 százaléka, ebből MVK Zrt.-nek az önrészt, azaz 10,5 százalékot, valamint az előlegre jutó teljes áfa összeget kell jelenleg kifizetni. A fizetendő összeg pontos értéke függ az aktuális forint/ euro árfolyamtól. (Azt már mi számoltuk ki – 18 milliárddal számolva – hogy ez az összeg körülbelül 1 milliárd 687 millió forint – első körben.)

Miskolci munkahelyek?

Miskolcon egyébként több éve húzódott már a villamos beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás, amelyet végül a Ganz Skoda Közlekedési Zrt. nyert meg. A szerződés szerint 2014-ben érkezik az új villamosok két prototípusa, majd utána, folyamatos szállítás mellett a többi 29 darab.

Kriza Ákos polgármester a szerződéskötéskor azt nyilatkozta, tárgyalnának a Ganz Skodával arról, hogy esetlegesen egyes alkatrészeket Miskolcon gyártana a cég. Kérdeztük, jutottak-e előre a tárgyalások.

– A prototípusok legyártásánál a Skoda pilzeni gyára élvez elsőbbséget, ezeket ott szerelik össze – válaszolta lapunknak Csontos Ágnes. Hozzáfűzte, a folyamat további részében lehetséges, hogy miskolci cégek is bekapcsolódhatnak, ezekről újabb és újabb egyeztetéseket tart a város, az MVK és a Skoda képviselői.

ÉM-HM


Állomások a villamosgyártásban

A szerződéskötéstől (ez február 15-én történt) számított 60. napon kell a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt-nek az elvi típusengedélyt megkérni a hatóságtól (azaz április 15-éig), amelynek ez után még 180 napja van az engedély kiadására. Az engedély birtokában kezdődhet meg a prototípus gyártása.   

A miskolci önkormányzat csütörtöki tájékoztatása szerint a miskolciak is beleszólhatnak, hogy milyen színű legyen a villamos: április elsejéig lehet a Zöld Nyíl honlapján szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában