Helyi közélet

2012.03.20. 13:02

„Gyanakvástól szeretetig: ez az igazi kaland”

Miskolc - Az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével látható Az ajtó a mozikban. A szintén Oscar-díjas rendezővel beszélgettünk.

Miskolc - Az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével látható Az ajtó a mozikban. A szintén Oscar-díjas rendezővel beszélgettünk.Hétfőn mutatták be Miskolcon az Oscar-díjas rendező, Szabó István új filmjét, amely Szabó Magda világhírű könyve, Az ajtó alapján készült. A bemutatóra ellátogatott a rendező is, a rendezvénynek lapunk, az Észak-Magyarország fő támogatója volt.

- Manapság ritkán készül film valamely könyv adaptációjaként. Miért épp Szabó Magda könyvét és miért épp ezt a regényét választotta?

 Szabó István: - Amíg az írónő élt, többször beszélgettünk róla, hogy valamelyik művét megfilmesítem. Én akkor a Katalin utcát szerettem volna. Aztán Hábermann Jenő producer javasolta Az ajtót. Igazat adtam neki: ez az a könyv, amely lehetőséget ad olyan kameradarab elkészítésére, amelyben a színészek arcának, kifejező erejének van nagyobb szerepe. Úgy éreztem, ez lenne az igazi kihívás számomra. Aztán elkészült a forgatókönyv, és ez az érzés tovább erősödött bennem.

- Az ajtó mint könyv nem túl cselekményes. Önéletrajzi ihletésű: adott egy értelmiségi házaspár, ahol a fiatal író feleség nem bírja egyedül vezetni az új lakás háztartását. A környékbeliek ajánlására kéri fel Emerencet, egy mogorva öregasszonyt, nagyjából ennyi a történet. Ezért is tűnt furcsának, amikor először hallottam, hogy film készül belőle...

Szabó István: - Ez így igaz, ha külső cselekményként fogjuk fel. Belső cselekmény viszont annál inkább van benne: a regény története a lélekben, a szívben zajlik. Két ember – két asszony, a fiatal írónő és Emerenc – a bizalmatlanságtól, a gyanakvástól indulva különböző stációkon át jut el előbb az elfogadásig, majd a szeretetig. Ez az igazi kaland. A szemek fénye, az arcok megváltozása, a gesztusok játéka. Szép feladat 2-3 színész számára, ahogy energiát cserélnek. Hatalmas kihívás, hogyan lehet gesztusokra, tekintetekre, érzelmekre lefordítani Szabó Magda gyönyörű szavait, hogy a néző lássa, átérezze és együtt érezzen a szereplőkkel.

- A film főszerepére nem magyar, hanem külföldi főszereplőket kért fel – egyedül a férj szerepében látható magyar színész, Eperjes Károly –, holott típikusan a magyar valóságban játszódik a történet. Miért döntött Helen Mirren mellett?

 Szabó István: - A film finanszírozása külföldön történt, közel 70 százalékban egy német alapítvány vállalta magára. Természetesen olyan főszereplőket kellett keresnünk, akiket a kinti nézők is ismernek. A másik ok pedig az volt, hogy gondolkodtam, ki tudná megszerettetni a nézőkkel Emerencet. Kiben van benne az a tartás, belső erő, amely ebből az asszonyból sugárzik, ki tudna hatni személyiségével másokra. Rögtön Helen Mirrenre gondoltam.

- Hogyan fogadta az Oscar-díjas színésznőt a felkérést?

Szabó István: - Könnyű volt rávenni. Elolvasta a forgatókönyvet, érdekesnek találta, majd odaadtam neki a regényt is, azt is elolvasta, és nagyon szerette.

- A 60-as évek Magyarországába lépünk vissza a könyvben, a filmen. Könnyen ráérzett az amerikai színésznő a lényegre?

Szabó István: - Azonnal. Hiszen azon túl, hogy magyar a történet, olyan mély emberi érzelmeket fogalmaz meg, amelyek máshol is érvényesek. Hasonlóképp nem jelentett ez problémát az írónőt megszemélyesítő Martina Gedeck számára sem. Ő kíváló német színésznő, nagyon ismert hazájában. Egyébként filozófia szakon végzett, hatalmas műveltségű, és szerintem a legjobb választás volt az írónő megszemélyesítésére.

- A magyar bemutatót megelőzően bemutatták a filmet Németországban is. Megérti-e a német közönség a történetet?

Szabó István: - Nagyon jól fogadta a premier közönsége, a berlini bemutatón egyébként jelen volt Helen Mirren is. Ezután került a német mozikba, azt még nem tudom, hogy ott milyen sikerrel játsszák.

- A filmről megjelent kritikák meglehetősen széles skálán mozognak, vannak jók, de nagyon sok illeti erős kritikával ezt a mozit. Hogyan fogadja ezeket?

Szabó István: - Sehogy, nem veszek róluk tudomást. A kritika irányult, valamilyen szempont szerint próbál megfelelni különböző elvárásoknak. Ezért úgy érzem, ezek nem rám tartoznak. Ami érdekel a filmjeim bemutatója után, az a nézők véleménye, márpedig úgy látom a nézői visszajelzés jó, szeretettel fogadták a filmet.

- Milyen közönségnek ajánlja Az ajtót?

Szabó István: - Az eddigi tapasztalataim szerint nem az életkor és nem a nem a meghatározó: fiatalokra, nyugdíjasokra, nőkre és férfiakra egyaránt hatással lehet. A lényeg, hogy érzékenyek legyenek, szeressék az emberi történeteket, az olyan filmet, amit gondolatban haza tud vinni. Amely olyan kérdéseket feszeget, amelyek az ő életükben is előfordulhatnak, amelyekkel szembesülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában