Helyi közélet

2012.03.01. 14:10

Be sem tudta kapcsolni a pénztárgépet a Kocsonyafesztiválon

Miskolc - A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága adóellenőrei pénteken, illetve a Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság munkatársaival közösen szombaton is végeztek ellenőrzéseket a Miskolci Kocsonyafesztiválon.

Miskolc - A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága adóellenőrei pénteken, illetve a Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság munkatársaival közösen szombaton is végeztek ellenőrzéseket a Miskolci Kocsonyafesztiválon.

Ennek keretében az adóellenőrök összesen 15 vizsgálatot folytattak le, melyek zöme az értékesítés bizonylatolásához kötődött - tudta meg az Észak-Magyarország dr. Körtvélyesi Zsuzsannától, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága Titkársági Főosztályának vezetőjétől. A próbavásárlások alkalmával a revizorok 6 esetben tártak fel hiányosságot. Ezen ügyekből 4 adózó semmiféle bizonylatot nem állított ki és nem adott át az értékesítések alkalmával a revizoroknak. Az adózás rendjéről szóló törvény a szóban forgó mulasztás kapcsán - annak súlyára tekintettel - akár 1 millió Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását is lehetővé teszi.

Ezen túlmenően az értékesítésben közreműködő és bizonylatot ki nem állító magánszemély is szankcionálható 10 és 50 ezer Ft közötti mértékben. További két adózónál végzett próbavásárlás során enyhébb súlyú mulasztás került feltárásra, mely a bizonylat előírástól eltérő kiállításával, illetőleg annak tartalmi hiányosságával volt kapcsolatos. Az utóbb említett mulasztások kapcsán a magánszemély adózók 200 ezer Ft-ig, más adózók 500 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálhatók.

Még így is pozitív a kép

Említést érdemlő vizsgálat volt, amikor az adóellenőrök próbavásárlás keretében ellenőrizték a fesztivál területére kitelepült, vendéglátással foglalkozó adózót, akinél megállapításra került, hogy az értékesítésről semmilyen bizonylatot nem állított ki. A helyszínen lévő pénztárgép be sem volt kapcsolva. Az üzembe helyezést követően pedig az derült ki, hogy a helyszínen lévő alkalmazott a pénztárgépet nem is tudja használni.

Az előzőekhez képest pozitív kép rajzolódik ki a foglalkoztatás szabályszerűsége kérdésében, ugyanis ilyen jellegű jogsértést az adóellenőrök nem tártak fel a helyszíni ellenőrzések során.

(JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában