Helyi közélet

2012.03.22. 09:03

Arcok a megyéből: Raymond Lardellier

Miskolc - Lyon mellől sodorta a véletlen Raymond Lardellier-t Miskolcra - nem volt szigorú a professzora.

Miskolc - Lyon mellől sodorta a véletlen Raymond Lardellier-t Miskolcra - nem volt szigorú a professzora.

Raymond Lardellier-t főleg azok ismerik Miskolcon, akik francia nyelven tanulnak, vagy érdeklődnek a francia kultúra iránt. Ő ugyanis a miskolci Alliance Française igazgatója, immár 10 éve. Az intézmény nevét a napokban gyakran hallani majd, hiszen kedden hivatalosan is elkezdődött a Frankofónia ünnepe, mely színes programsorozattal várja mindazokat, akik beszélik, tanulják vagy csak érdeklődnek a francia nyelv és kultúra iránt.

Raymond Lardellier sok-sok véletlennek köszönheti élete alakulását. Franciaországban, egy Lyon melletti kis faluban született, de iskoláit a nagyvárosban végezte. Egyetemre is itt járt, és amikor kiderült, hogy az orosz irodalom órája ütközik a némettel, a német helyett más tárgyat kellett választania. Az egyetem folyosóján összefutott az egyik osztálytársával, aki a magyart ajánlotta neki. Nem csak azért, mert izgalmas nyelvnek tartotta, hanem azért is, mert a nyelvet tanító professzor nem volt túl szigorú a tanítványaihoz.

Nem nagy fogyasztó

Így történt, hogy Raymond Lardellier elkezdte tanulni a magyar nyelvet, két év után pedig elnyert egy debreceni ösztöndíjat. Itt megismerkedett egy kedves családdal, akikhez az ösztöndíj lejárta után is visszajárt nyaralni. És a véletlen ismét közbeszólt, mert elment ezzel a családdal egy Ilona nevű ismerősüket felköszönteni. Később Ilona lányát feleségül kérte, aki egyébként miskolci. Így került Raymond Miskolcra, ahol az Alliance Française munkatársa lett, ennek több mint 23 éve.

Mint mondja, egyáltalán nem bánja, hogy Magyarországon maradt.

– Soha nem érdekelt a nagy fizetés, az életszínvonal, nem vagyok nagy fogyasztó. Az emberi kapcsolatokat sokkal többre tartom az anyagi javaknál. Van egy kis telkünk Perecesen, nagyon szeretek a kertemmel, a kutyáimmal foglalkozni, és meghívni a barátaimat, hogy egy vidám hétvégét töltsünk együtt – meséli. Hozzáteszi: örömmel dolgozik az Alliance Française-ben, mert aki a francia nyelvet választja, az önként teszi és szívesen tanulja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában