Helyi közélet

2012.03.07. 18:38

Akció, bűnmegelőzési jelleggel Pingyomon

Miskolc - A legutóbbi akció sikeres volt, most megismételték az egyenruhások.

Miskolc - A legutóbbi akció sikeres volt, most megismételték az egyenruhások.

„Hála Istennek, úgy örülök neki, hogy ennyi rendőrt látok! Ugye, maguk voltak itt a múltkor is? Hátha mégse lyukósodnánk el”, mondta Király Lászlóné, amikor összefutott azokkal az egyenruhásokkal, akik részt vettek abban a fokozott ellenőrzésben, amit ismét a hétvégi házas övezetekben hajtottak végre szerdán. A legutóbbi hasonló akció egy hónapja volt, és mivel az eredményesnek bizonyult, megismételték.

Nagy Sándor alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtószóvivője elmondta: az akcióban ezúttal is a Miskolci Rendőrkapitányság avasi és emődi rendőrőrseinek járőrei, a Készenléti Rendőrség X. bevetési osztályának tagjai és a főkapitányság forgalom-ellenőrző alosztályának négy rendőre vett részt. A munkájukat a területileg illetékes mezőőri szolgálat tagjai, hivatásos vadőrök és a nyékládházi polgárőrség önkéntesei segítették. Ezúttal is főleg a Pingyomot, az ott életvitelszerűen tartózkodók személyazonosságát, lakcímbejelentési kötelezettségük betartását, ott tartózkodásuk jogcímét ellenőrizték.

A megelőzés is cél

Király Lászlóné Miskolc belvárosában, bérházban él, de mint mesélte, harminc éve van telke a Pingyomon, ez idő alatt mindössze egyszer törtek be hozzá, idén januárban. „A tettest nem sikerült megfogni, ezért a biztosító éppen most fizetett”, mondta. A hívatlan vendégek szerszámokat vittek el, meg a pincéből a krumplit. A hölggyel éppen egy olyan ház előtt beszélgetett munkatársunk, amelynek lakói azért vannak előzetes letartóztatásban január óta, mert tavaly augusztustól mindent loptak, ami az útjukba került. Király Lászlóné tolvaja azonban nem volt köztük, legalábbis a lefoglalt holmik között nem ismert sajátjára. A hölgy elmondta még, hogy szeret a belvárosban lakni, de amint tavaszodik, azonnal talál magának munkát a hétvégi háza körül. Ilyenkor már mindennap kinn van a telkén, ahol borsót és babot termeszt.

Ki vet, ki arat

A Pingyomon, mint más hétvégi házas területeken, már csak kevesen végeznek kerti munkát: az újonnan beköltözők nem szoktak hozzá, a kijárók egyre kevésbé látják értelmét, hiszen a jövevények szüretelnek helyettük. A szerdaihoz hasonló akciókkal azonban el lehet riasztani azokat, akik az őrizetlenül hagyott hétvégi házakat, a telkeken álló gyümölcsfákat saját prédájuknak tekintik, feltörik, kirámolják a víkendházakat, esetleg jogcím nélkül beköltöznek. A fokozott ellenőrzésnek éppen ez, a bűnmegelőzés volt az egyik célja, de az egy hónappal ezelőtt megtartott akció során fatolvajokat is sikerült tetten érni.

Az egyenruhások közben a víkendházak lakóit ellenőrizték; ahol füstölt a kémény, ott addig kiabáltak, míg sikerült előcsalni valakit. Az egyik portán egy kis termetű, meglehetősen elhanyagoltnak tetsző kutya ugatta meg a rendőröket és a mezőőröket. Az ebről „kiderült”, hogy a látszat ellenére gazdátlan, a házban lakók legalábbis annak ellenére ezt állították, hogy az általuk lakott víkendház garázsából jött elő, és fegyelmezése után oda is tért vissza. Bár ez elég okot szolgáltathatott volna arra, hogy az állategészségügyi kérdést tovább forszírozzák, az ellenőrzést végzőket jobban lekötötte a ház mögötti gödör, amiben szemmel láthatóan szemetet égetett valaki.

Az akció szerdán reggel nyolc órakor kezdődött, és egész nap tartott, annak eredményeiről később számolunk be.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában