Helyi közélet

2012.02.16. 13:56

Robbantással törik a jeget a Tiszán

A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki.

A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. A jég torlódása jégtorlaszt okozhat, a víz útját elzáró visszaduzzasztó hatása révén a torlasz fölötti szakaszon megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és egyúttal a védett területeket.

A veszélyhelyzet megelőzése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását. A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei – a szolnoki Búvár Kft. robbantás vezetőjével és robbantómestereivel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.

Néhány káros jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd a távirányítással robbantják fel azokat.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában