Helyi közélet

2012.02.20. 17:24

Miskolci büdzsé: annyit költünk, amennyit keresünk

Miskolc - 38,1 milliárd bevétel, 40,5 milliárd kiadás – ezek a sarokszámai az idei költségvetés tervezetének.

Miskolc - 38,1 milliárd bevétel, 40,5 milliárd kiadás – ezek a sarokszámai az idei költségvetés tervezetének.

Csütörtökön kerül a miskolci testület elé az idei év költségvetés tervezete. Különbség az előző évekhez képest, ez nem bázis-, hanem feladatalapú lesz – így jellemezte Soós Attila, a gazdasági bizottság elnöke.

„A város gazdálkodását is úgy kell elképzelni, mint egy családét, azaz nem lehet többet költeni, mint amennyi a bevétel. A korábbi rossz gyakorlattal, amely a város eladósításához vezetett szakítani kell” – fogalmazott. A tavalyi költségvetés megalapozta az idei év stabilitását, a mostani pedig – szerinte – a jővő évi fejlődést teremti meg. Hangsúlyozta, nem elsősorban a beruházásokon lesz a hangsúly, hiszen szerinte például egy Science múzeum kevésbé szükséges a városnak, mint a munkahelyteremtés, a közbiztonság kérdése. A fontosság szempontjából kiemelte a turizmust, illetve az ehhez köthető fejlesztéseket: például a Selyemréti fürdő beruházását. De beszélt arról is, hogy a város – már a költségvetésben is – számít arra, hogy megnyílnak a pályázati lehetőségek Miskolctapolca fejlesztésére. Hangsúlyozta: természetesen azon fejlesztésekhez, amelyre szükség van, a város biztosítja a forrásokat, és a már megkezdett beruházásokat is folytatják.

A költségvetés koncepciójában hol találhatunk kevesebb összeget? „Az intézményi költségek csökkenek, de ezen csökkenések a hivatal büdzséjében pluszban jelennek meg, például az étkeztetés soron” – válaszolta. Az oktatásnál is találhatunk a tavalyinál kisebb összegeket, ennek oka – Soós Attila szerint – az, hogy több intézményt átadtak az egyházaknak. A kultúra soron is kevesebb pénzek szerepelnek, mivel a város kulturális intézményei nonprofit cégekké váltak – magyarázta.

Hangsúlyozta: a hivatal költségvetése is változott, annyi kiadással számolhat, amennyi a bevétele, működési hitelt nem vehet fel.

Amikor a költségvetés nyerteséről kérdeztük az elnököt, a válasza az volt, hogy a miskolciak, akik élhetőbb, gondozottabb városban élhetnek. De később hozzátette: a turizmus az a terület, amely az idén többet kaphat.

ÉM-NSZR


Miskolc - 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kapott Miskolc még az év elején.

Miskolc - Nyilvánosságra hozta hétfőn a miskolci önkormányzat, hogy ki, mennyi helyi adóval tartozik. Január 1-jétől ugyanis ezer forint adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára az, aki tíz napot késik egyes adókötelezettségeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában