Helyi közélet

2012.02.10. 16:06

Másra még jó lehet a perkupai „kísértetgyár”

Perkupa, Budapest - Az igazgató szerint egyetlen fillér támogatási pénz sem került a cégcsoporthoz.

Perkupa, Budapest - Az igazgató szerint egyetlen fillér támogatási pénz sem került a cégcsoporthoz.

Csütörtökön írtunk a Genex-csoporthoz tartozó Bódva Ipartelep Kft. Perkupán 2009-ben nyitott, de rövid időn belül bezárt gyáráról. Mint megírtuk, a 3300 négyzetméteres gyár klímaberendezések, hőszivattyúk, folyadékhűtők, kis- és közepes teljesítményű távközlési klímaberendezések gyártását indította be itt, ám a részben európai uniós és állami támogatásból épült gyár jó ideje nem működik, mindössze négyen dolgoznak a telephelyen, a felszámoló megbízásából őrzik az ötven-hatvan ember munkahelyéül szánt gyárat.

Kérdéseinkkel megkerestük Sajti Attilát, a Bódva Ipartelep Kft. igazgatóját, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cég tavaly novemberi felszámolását nem a ki nem fizetett alvállalkozók kezdeményezték, hanem a bíróság által kijelölt vagyonfelügyelő. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora a Bódva Ipartelep kötelezettsége, Sajti Attila közölte: az ez év február 3-án megtartott hitelezői választmányi gyűlésen ismertettek szerint a beszállítók felé körülbelül tízmillió forint, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felé 1,9 milliárd forint.

A bukás oka

Az igazgató szerint a cég felszámolásához a gazdasági válság és az építőipari kereslet szinte teljes megszűnése vezetett, de az is hozzájárult, hogy az MFB a projekt utolsó ütemében nem folyósította a teljes befejezéshez szükséges pénzeszközöket. 2011 augusztusában még úgy tűnt, a Genex megkaphatja a neki megítélt 180 milliós uniós támogatást, ám csak 165 millió forintot utaltak át, ami az igazgató tájékoztatása szerint visszakerült a költségvetésbe a NAV-on és az MFB-n keresztül.

A gyár 3 milliárd forintba került, amiből 800 millió a Genex cégcsoport önereje volt, és közel 1,9 milliárd MFB hitelt kaptak, tette hozzá Sajti Attila. A beruházásban részt vevő Klíma Magyarország Zrt. – szintén a Genex-csoport tagja – körülbelül 700 millió forintos fejlesztése után részesült 165 milliós uniós támogatásban. Így a teljes költségvetésben a Genex-csoport másfél milliárddal, az MFB 1,9 milliárddal képviseltette magát, míg az uniós támogatás 165 millió forint volt, tájékoztatott Sajti András, aki hozzátette: a támogatást nem a Bódva Ipartelep, hanem a Klíma Magyarország nyerte el – a gyáron belüli speciális eszközök beszerzésére. A projekt megvalósult, a támogatás folyósítása megtörtént, de annak úgy egyharmada közvetve az adóhatósághoz, kétharmada pedig az MFB-hez került inkasszó útján. „Így a támogatási összegből egyetlen fillér sem került a cégcsoporthoz.

A gyárban úgy fél évig próbagyártás folyt, ami alatt a nyitókészlet alkatrészeit és részelemeit szerelték össze, de a termékek 90 százaléka jelenleg a raktárban áll, erősítette meg Sajti Attila, aki a jelenlegi helyzetben nem lát reményt a cég feltámasztására, de elmondása szerint azt kiváló minőségben építették meg, így adottságai alkalmasak más célú hasznosításra is.

ÉM-SZP


Perkupa - Nem volt érdeklődés a magyar klímaberendezések iránt, milliárdok vesztek oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában