Helyi közélet

2012.02.09. 17:46

Hónapok óta áll a gyár Perkupán

Perkupa - Nem volt érdeklődés a magyar klímaberendezések iránt, milliárdok vesztek oda.

Perkupa - Nem volt érdeklődés a magyar klímaberendezések iránt, milliárdok vesztek oda.

Mi is beszámoltunk róla, amikor 2009-ben Perkupa határában barnamezős beruházásként beindult a Genex-csoporthoz tartozó Bódva Ipartelep Kft. 3300 négyzetméteres gyára. A cég klímaberendezések, hőszivattyúk, folyadékhűtők, kis- és közepes teljesítményű távközlési klímaberendezések és egyedi termékek gyártását indította be itt, korábban még a munkaügyi központ 43 millió forintos támogatásával 40 háztartásigép-szerelőt is kiképezett.

A hárommilliárd forintos, részben európai uniós és állami támogatásból épült gyár azonban már jó ideje nem működik, az udvaron álló négy hatalmas szélerőmű – mozdulatlan vitorláival – az ország első zéróemissziós üzemének afféle modern síremlékeként meredezik az Aggteleki Nemzeti Park peremén.

A tervek jók voltak

Az elképzelés szerint legalább ötven embernek adott volna munkát a gyár, de ma csak négyen dolgoznak itt; ők a felszámoló megbízásából párosával őrzik a telephelyet, amiben két kutya van a segítségükre. A Bódva Ipartelep Kft. tavaly nyáron kérte végelszámolását a Fővárosi Bírságtól, ez csapott át novemberben felszámolásba. A felszámolóbiztos még értékesítette a könnyen eladható kész termékeket – hetekig csak az innen származó split klímákat akciózták a Miskolc-széli nagyáruházak –, de a nagyobb értékű professzionális felhasználásra készült berendezések – mint például a rádiótelefon átjátszóantennák hűtését, fűtését biztosítani hivatott klímaberendezések, vagy a földhőt hasznosító hőszivattyús fűtőberendezések – még mindig a raktárban porosodnak.

A gyár már tavaly nyáron is csak csökkentett kapacitáson működött, Sajti András, a Bódva Ipartelek Kft. ügyvezetője akkor azt nyilatkozta, hogy főként kutatás-fejlesztési feladatokat végeznek, és a cég megrendelések hiányában állt le, a havi 30-40-es szériák gyártására alkalmas üzembe hónapokon át mindössze négy klímaberendezésre érkezett megrendelés. A kérészéletű gyár múltjával, lehetséges jövőjével kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Sajti Andrásnak – aki telefonbeszélgetésünk során utalt rá, hogy a gyár kudarcában nem csak a piaci viszonyok megváltozása játszott szerepet –, de lapzártánkig nem érkezett rájuk válasz.

Molnár Zoltán, Perkupa polgármestere fájlalta, hogy a gyár nem termel, hiszen komoly iparűzési adóbevételtől esik el a település, miközben tudnák mire fordítani a pénzt, nem is beszélve arról, hogy sokat enyhíthetne a munkanélküliséggel sújtott település gondjain. Korábban Perkupa határában egy düledező romhalmaz állt, ennek helyén épült fel a klímaberendezés-gyár, tehát a település már nyert vele, mert míg a romos épületekre képtelenség lett volna hasznosítót találni, a végnapjait élő gyár új épületére nagyobb eséllyel találhat érdeklődőt a felszámolóbiztos. Vagyis még mindig van rá remény, hogy – az autópályától való viszonylag nagy távolság ellenére – munkahelyeket teremt valaki Perkupán.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában