Helyi közélet

2012.02.03. 14:25

Felhívás a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében!

Miskolc - Az eddigi enyhének mondható időjárás után beköszöntött a napok óta tartó kemény tél, ami tartós fagypont alatti hőmérsékletet eredményezett.

Miskolc - Az eddigi enyhének mondható időjárás után beköszöntött a napok óta tartó kemény tél, ami tartós fagypont alatti hőmérsékletet eredményezett.

Hazánkban a természetes eredetű hideg által okozott ártalom következtében elhunytak száma az utóbbi években rendszeresen meghaladta a kétszáz főt. Az esetek többségében megelőzhető lett volna a tragédia kellő törődéssel. Felhívjuk figyelmüket, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége a saját fűtetlen otthonukban, rossz anyagi körülmények között élőket érintette, ezért az utcán lévő hajléktalan emberek mellett fokozott figyelmet kell fordítani rájuk is. Mindannyiunk felelőssége ilyenkor, hogy jobban odafigyeljünk az egyedül élő idős emberekre, a nehéz körülmények között élő családokra és a betegségük miatt kiszolgáltatott helyzetben élőkre. Ahhoz azonban hogy segíteni tudjunk az arra rászorulóknak elsőként tisztában kell lennünk azzal, hogy mely intézmények szolgáltatásai jelenthetnek segítséget a veszélyeztetettek körének. Ezzel az információs anyaggal szeretnénk támpontot adni a városunkban elérhető szociális intézmények szolgáltatásainak rövid bemutatásával és azok elérhetőségének közreadásával.

Veszélyeztetettek, akik a téli időszakban még nagyobb odafigyelést igényelnek:

  • Hajléktalanok
  • Önmagukat ellátni nehezen tudó, egyedülálló idős emberek
  • Rossz anyagi körülmények között élő családok
  • Utcán, szülői felügyelet nélkül hagyott gyermekek
  • Krízishelyzetben lévő családok
  • Szenvedélybetegek
  • Pszichés betegségben szenvedők
  • Ami segítséget jelenthet a hajléktalan személyek számára:

  • Nappali melegedő elsősorban hajléktalan személyek nappali tartózkodására nyújt lehetőséget.
  • Hajléktalanok otthona biztosítja az olyan hajléktalan személyek gondozását, akiknek az ellátása átmeneti szálláshelyen, rehabilitációs intézményben nem biztosítható és koruk, egészségi állapotuk miatt tartós ápolást, gondozást igényelnek.
  • Hajléktalan személyek rehabilitációs intézménye azoknak az aktív korú, munkaképes hajléktalan személyeknek az elhelyezését szolgálja, akiknek az ellátása ilyen módon indokolt és vállalják a rehabilitációs célú segítő programokban való részvételt. A rehabilitációs intézmény feladata az önálló életvezetési képességek kialakítása, a társadalmi integráció támogatása és az utógondozás megszervezése.
  • Éjjeli menedékhely az önellátásra és Közösségi együttélés szabályainak betartására képes hajléktalan személyek éjszakai pihenését, valamint krízishelyzetben éjszakai szállás biztosítását teszi lehetővé.
  • Hajléktalan személyek átmeneti szállása a személyes gondoskodást biztosító szakosított ellátási formán belül, bentlakásos átmeneti elhelyezést nyújtó hajléktalan személyek átmeneti szállása. Az otthontalanná vált, munkával, jövedelemmel rendelkező hajléktalan emberek rehabilitációjában és a társadalmi reintegrációjában nyújtanak segítséget. A szolgáltatás feladata, hogy a személyes gondoskodást igénylő hajléktalanok részére biztosítson életvitelszerű lakhatási lehetőséget és felkészítse, segítse a hajléktalan személyeket az önálló életvitel folytatására.
  • Utcai szociális munka keretében biztosítják az utcán tartózkodó hajléktalan személyek helyzetének, életkörülményeinek figyelemmel kísérését, szükség esetén ellátásának kezdeményezését, illetve az ellátás biztosításához szükséges intézkedések megtételét.
  • Népkonyhai étkeztetés azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, akik tartósan vagy átmenetileg nem képesek biztosítani étkezésüket.
  • Ami segítséget jelenthet az idős emberek számára:

  • Házi segítségnyújtás, melynek keretében biztosított az idős ember gondozása, lakókörnyezetének rendben tartása és a „külvilággal” való folyamatos kapcsolata, ami a vészhelyzetek megelőzésében, illetve azok elhárításában nyújt segítséget.
  • Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, mely az egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorú betegek részére nyújt biztonságot egy az idős emberhez kihelyezett segélyhívó készülék révén. A szolgáltatás folyamatos készenléti rendszerben működik. A központba érkező segélyhívás esetén egy képzett gondozónő siet az ellátott személy segítségére, aki a probléma elhárítása érdekében azonnal intézkedik.
  • Idősek klubja, ahol az önmaguk ellátására részben képes időskorúak napközbeni gondozását végzik, támogatva testi, lelki, szellemi egészségük megőrzését.
  • Ami segítséget jelenthet a nehéz körülmények között élő családok számára:

  • Családsegítés szolgáltatása a szociális vagy mentálhigiénés (lelki egészség) problémákkal küzdő személyeknek, családoknak nyújt segítséget. A szolgáltatás megszervezi az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, valamint szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutást. Alapszolgáltatás keretén belül családgondozást végez, a folyamatos segítő kapcsolat elősegíti a családban jelentkező működési zavarok, konfliktusok megoldását. Tanácsadással és egyéb szolgáltatásokkal segíti a szociálisan rászoruló, illetve speciális élethelyzetben lévő személyeket, családokat.
  • Ami segítséget jelenthet az utcán, szülői felügyelet nélkül hagyott gyermekek és krízishelyzetben lévő családok számára:

  • Gyermekjóléti alapszolgáltatások a bajba került, egyedül hagyott, veszélyhelyzetben lévő gyermek kapcsán kereshető szolgáltatások.
  • Családok Átmeneti Otthona befogadja az életvezetési problémák, vagy más szociális és családi krízis miatt otthontalanná vált továbbá védelmet kereső szülőt és gyermekét.
  • Gyermekvédelmi szakellátás
  • Befogadó Otthon a gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezését és átmeneti gondozását biztosító otthon.
  • Megszakítás nélküli munkarend szerint működő intézmény.
  • A befogadó otthonba a felügyelt nélkül maradt, veszélyben lévő gyermeket azonnal, ideiglenesen elhelyezheti a jegyző, jegytői gyámhatóság, rendőrség és egyéb beutaló szerv. A befogadó otthon a gyermeknek teljes körű ellátást nyújt.
  • Olyan gyermek számára, aki a lakóhelyéről önként eltávozott, emiatt felügyelet nélkül maradt és kéri a befogadó otthon ellátását, állapotának megfelelő ellátást és éjszakai bentlakást biztosít a befogadó otthon. A gyermek befogadásáról és ideiglenes ellátásáról az otthon értesíti a gyermek szülőjét és a gyermekjóléti szolgálatot.
  • Ami segítséget jelenthet a pszichiátriai, valamint a szenvedélybetegek részére:

  • A Közösségi ellátás a pszichiátriai, valamint a szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi alapellátást és a szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű ellátást foglalja magában. A pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek közösségi alapellátása biztosítja a lakókörnyezetben történő segítségnyújtást az önálló élet fenntartása érdekében. A háziorvossal és a kezelőorvossal való kapcsolattartás révén a szolgáltatást igénybe vevő állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, gondoskodnak szociális és mentális gondozásáról. A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátás keretében a fentieken túl az egészségügyi és szociális károk mérsékléséhez nyújtanak további segítséget, valamint az életet veszélyeztető helyzetek kríziskezelését végzi.
  • A mellékelt táblázatban összefoglalva közöljük a segítő szervezetek elérhetőségét, adatait.

    A fenti szolgáltatásokat az alábbi intézményekben érhetik el:

    Intézmény

    Cím

    Telefonszám

    Vezető

    Szakterület

    Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezet

    Miskolc

    Baross G. út 13-15.

    3527

    46/412-816

    (24 órás telefonszolgálat)

    46/323-260

    Duberné Dunaveczki Éva

    Hajléktalan ellátás

    „Napfényt az Életnek” Alapítvány

    Miskolc

    Baross G. út 13-15.

    3527

    46/506-678

    Tóth József

    Hajléktalan ellátás

    Magyar Máltai Szeretetszolgálat

    Miskolc

    Árpád u. 126.

    3535

    46/530-497

    Kocsenga Anton

    Hajléktalan ellátás

    Népkonyha

    Iránytű Szociális Szolgálat

    Miskolc

    Kabar u. 4.

    3534

    46/333-030

    Készenléti szolgálat elérhetősége munkaidőn kívül

    06/80/630-134

    Horváth Zoltán

    Idősellátás

    Családsegítés

    Gyermekjóléti alapszolgáltatás

    Miskolci Családsegítő  Központ

    Miskolc

    Arany J. u. 37.

    3530

    46/562-276

    Készenléti szolgálat elérhetősége, munkaidőn kívül

    06/70/4664550

    Földessy Judit

    Idősellátás

    Családsegítés

    Gyermekjóléti Alapszolgáltatás

    Pszichiátriai közösségi ellátás

    Martinkertvárosi Református Egyházközség

    Martin Szociális Szolgáltatóháza

    Miskolc

    Tóth P. u. 9.

    46/380-571

    Börzsönyi Kornél

    Idősellátás

    Miskolci Gyermekvédelmi Központ, Gyermekek Átmeneti Otthona

    Miskolc

    Egyetem u. 1.

    3515

    46/563-302

    Lovas János Tibor

    Gyermekjóléti alapszolgáltatás,

    Családok Átmeneti Otthona

    B-A-Z Megyei Önk. Szociális és Gyermekvédelmi Központja

    Miskolc

    Károly u. 12.

    46/379-111

    Fodorné Nagy Katalin

    Gyermekvédelmi szakellátás

    (befogadó otthon)

    Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

    Miskolc

    Leszih A. u. 4.

    46/433-782

    Rácsok Balázs

    Családok Átmeneti Otthona

    Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház

    Miskolc

    Maros u. 7.

    46/400-969

    Gálné Ács Mária

    Családok Átmenti Otthona

    Drogambulancia Alapítvány

    Miskolc

    Csabai kapu 9-11.

    46/787-408

    Juhászné Ceglédi Tünde

    Szenvedélybetegek közösségi ellátása

    Önmegvalósítás Egyesület

    Miskolc

    Győri kapu 24/B

    46/739-732

    Jacsó József

    Szenvedélybetegek közösségi ellátása

    Minorita Rend Népkonyha

    Miskolc

    Hősök tere 5.

    3525

    46/505-636

    Bémné Molnár Mónika

    Népkonyha

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában