Helyi közélet

2012.02.28. 11:46

Fakadásig végezni kell

Tarcal - A vége felé tartanak a szőlőmetszési munkálatok Tokaj-Hegyalján.

Tarcal - A vége felé tartanak a szőlőmetszési munkálatok Tokaj-Hegyalján.Vannak, akik már az év első hónapjában hozzákezdenek a szőlőmetszési munkálatokhoz a Tokaj-Hegyalján, de most, hogy javul az idő, egyre többen választják a kellemes kora tavaszi napokat ehhez a munkához.

40 százalék már kész

– A borvidék 35-40 százaléka már le van metszve – mondja Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Rügyfakadásig érdemes el végezni ezt a munkát. Fajtától és évjárattól függően ez az időpont egy kicsit változik, de általában április első felében történik meg a rügyfakadás a mi borvidékünkön. Amiatt érdemes a metszést legkésőbb március végéig elvégezni, hogy legyen még idő a támberendezések elkészítésére, javítására is.

Átlagos fagykár

Arra is kíváncsiak voltunk, a februári kemény fagyok mennyire viselték meg a tokaj-hegyaljai szőlőket.

– Szerencsére nem volt olyan mértékű fagykár, mint amennyire előzetesen számítottunk. Általában évente mintegy 15 százaléka szokott télen elfagyni a szőlőnek, ez az a mennyiség, amit átlagosnak lehet tekinteni. Ezt meghaladó károk csak a mélyebb fekvésű, „fagydugós” területeken történtek, a jobb fekvésű dűlőkben a több éves átlagot nem haladta meg a fagykár mennyisége – mondta Marcinkó Ferenc.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában