Helyi közélet

2012.02.13. 13:10

Bevetésre készek a tiszacsegei jégtörők

Tiszacsegén készültségben vannak a szombaton oda szállított jégtörő hajók.

Tiszacsegén készültségben vannak a szombaton oda szállított jégtörő hajók.

A héten enyhülés kezdődik időjárásunkban, s – bár pénteken átmenetileg újabb kisebb lehűlés lehetséges – a hét végére az átlagoshoz közeli hőmérsékletek lesznek jellemzők. Mérséklődnek az éjszakai fagyok és a nappali órákban a vízgyűjtők déli és nyugati térségeiben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, melynek vastagsága általában 10-25 centiméter között van, de helyenként már eléri a 35 centimétert is. A Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 centiméter). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.

A Tiszán I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben, ám a szombat óta Tiszacsegén állomásozó Jégvirág I-II. jégtörő hajókra

III. fokú jeges árvíz elleni készültség vonatkozik. A Tiszán végig összefüggő jégtakaró található, amely jelenleg jégtörési, jégrombolási beavatkozást nem igényel, valamennyi tiszai jégtörő menetkész állapotban várakozik a kijelölt állomáshelyeken.

A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában