Helyi közélet

2012.02.22. 07:42

A romagyilkosságok áldozataira emlékeznek Szalonnán

Szalonna - Három éve gyilkolták meg a négyéves Csorba Robikát és édesapját, Csorba Róbertet.

Szalonna - Három éve gyilkolták meg a négyéves Csorba Robikát és édesapját, Csorba Róbertet.Tatárszentgyörgyön, 2009. február 23. hajnalán a 4. éves Csorba Robikát és édesapját Csorba Róbertet, származásuk miatt brutálisan meggyilkolták. Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata, ezért halálának évfordulóján az ország több pontján tartanak megemlékezéseket.

„A társadalom nem állít megfelelő emléket a rasszista gyilkosságok áldozatainak, ezért ránk hárul e felelősség és kötelezettség. A Szalonnai Sport és Közösségfejlesztő Egyesület a demokrácia védelmén, az összetartó társadalom megteremtésén dolgozik, ezért fontosnak tartjuk, hogy megfelelő módon emlékeztessük a közösségeinket, a történtekre, hogy elkerüljük azok megismétlődését. A széleskörű összefogáson, együttműködésen alapuló megemlékezésünk egyben figyelemfelhívás a helyi közösségek és a magyar társadalom számára: nem szabad, hogy a történelem ismételje önmagát, mert egymás ellen fordulás, a különböző társadalmi csoportokkal szembeni gyűlölködés vezetett a holocausthoz is”, fejtette ki Wágner-Lakatos Tamás, az egyesület projektvezetője.

A civil szervezet munkatársai, a tanoda és a babaház tagjai is fontosnak tartják, hogy tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt, hiszen minden cigánytelepet és roma közösséget, így a szalonnaiakat is rettegésben tartották a támadások, ezért február 23-án 16 órától Szalonnán, a Tanoda-Gyerekházban megemlékezést tartanak a roma gyilkosságok áldozatainak tiszteletére. A tanodába járó gyerekek verset szavalnak, majd Wágner-Lakatos Tamás mond beszédet. Vetítés lesz a tragikus eseményekről és a jelenlévők megosztják gondolataikat. A megemlékezés a cigány himnusz meghallgatásával és gyertyagyújtással ér véget.


Romatámadások

2008 és 2009 folyamán legkevesebb 19 esetben ért súlyos támadás romákat, 8 ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú, valamint öten szenvedtek életveszélyes sérüléseket, köztük két tizenéves kislány. Jogerős bírósági ítélet, amely az etnikai erőszakot is megállapította, egy esetben született, a tetteseket gyakran nem találta meg a rendőrség, a romagyilkosok pere egy éve zajlik. Eközben néhány napja a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával, az Ezüst Medvével tüntették ki Fliegauf Bence romagyilkosságok hatására született filmjét, a Csak a szél című alkotást.


Keret1:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában