Helyi közélet

2012.01.17. 16:38

Visszajárnak a betörők Sajószentpéteren, de már csak kárt okozni

Sajószentpéter - Amit a tolvajnak nem éri meg elvinnie, azt összetöri, kiborogatja, szétdúlja.

Sajószentpéter - Amit a tolvajnak nem éri meg elvinnie, azt összetöri, kiborogatja, szétdúlja.

„A kálváriánk 2010. november elsején kezdődött, amikor a férjemet a sajószentpéteri házunkban éjjel úgy megverték, hogy tizenegy hónapot töltött kórházban, és ma sem épült fel, mert maradandó károsodásokat szenvedett” , mondta a neve elhallgatását kérő asszony, akinek hétfőről keddre virradóra számításai szerint éppen hetedszer törtek be a lakatlan sajószentpéteri házába. „Elvinni már semmit sem tudnak, mert korábban már mindent elloptak, de ilyenkor a még ott maradt holmit is szétszórják, összetörik”.

Most is ez történt. A férfi megtámadása óta a házban már senki sem lakik, de a sorozatos betörések miatt sem albérlőt odaköltöztetni, sem a házat eladni nem tudja a házaspár. Ott jártunkkor az értelmetlen, vandál pusztítás jeleit lehetett látni, a lakásban összetört holmi, az udvaron eldobált „préda”. A betörőkre jellemző, hogy míg a ruhás szekrényeket kiforgatták, az évek óta létező befőtteket „szállításra” előkészítették, addig a könyves polcon sorakozó köteteknek a közelébe sem mentek.

Rácson át is bejutottak

A ház, bár lassan másfél éve lakatlan, nem teljesen őrizetlen, vigyáz rá egy szembe lakó rokon, azonban amikor hétfőn délután megnézte a házat, még az ajtókat, ablakokat rendben találta, kedden pedig már láthatóak voltak a behatolási kísérletek jelei. Mint a hölgy munkatárunknak elmondta, a redőny lécei össze voltak kuszálva, és az egyik utca fronti bukóablak nyitva volt. Feltehetőleg ezúttal itt mentek be a betörők. A hölgy mutatta a feldúlt szobában a kertre néző ablakot is, amikor a sógorát félholtra verték a rablók onnan támadtak, akkor azt még rács is védte, ennek ellenére bejutottak a támadók. A férfi nem sokkal azelőtt kapta meg a végkielégítését, annak megszerzésére irányulhatott az akció.

A rablást nem lehetett egyértelműen bizonyítani, mert a férfi a bántalmazást máshol is elszenvedhette, tudtuk meg rendőrségi forrásokból. A többi betörésnél pedig az nehezítette a felderítést, hogy a legtöbb eset olyan volt, mint a mostani, tehát nem vittek el jellegzetes tárgyat, amit aztán a rendőrség kereshetett volna, vagy a későbbiek során egyértelmű bizonyítékul szolgálhatott volna. A mostani behatolás során sem lehet tudni, mi tűnt el a házból, mert akkora felfordulást csináltak a behatolók, a többször feldúlt egykori otthonban pedig nehéz megállapítani, mi viseli magán a nyomaikat.

Riasztóra nincs pénz

Arról már számos alkalommal beszámoltunk, hogy a lakatlan ingatlanokat heteken belül darabokra szedik; először beverik az ablakokat, aztán elhordják a berendezési tárgyakat, majd a házat kezdik bontani – a péteri háznál még az eső fázis tart, mert a tulajdonos még fordít gondot rá, hogy a feltört házat visszazárja.

Megoldást jelenthetnek egy hangos, esetleg a szomszédokat felverő riasztó beszerelése, ami ha másra nem is jó, a vissza-visszatérő betörőket elkergeti, de erre a tulajdonosnak nincs pénze, hiszen nem csak saját miskolci albérletét kell fizetnie, hanem beteg férje intézeti elhelyezése után is. A házat a helyi cigánytelep közelsége miatt senki sem veszi meg, s ugyanezért ódzkodnak tőle az albérlők is.

Rendőrségi forrásból úgy értesültünk, a lakásbetörések – lakott ingatlanba – Péteren nem jellemzőek, az utóbbi időben 3-4 hasonló eset történt, de ez az elkövetői kör már ismert a rendőrök előtt.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában