Helyi közélet

2012.01.30. 16:42

Új műsorhoz új férfi kell

Miskolc - Színházigazgatót választhat kedden a miskolci közgyűlés – a képviselők a teátrum átalakításáról is dönthetnek.

Miskolc - Színházigazgatót választhat kedden a miskolci közgyűlés – a képviselők a teátrum átalakításáról is dönthetnek.

Miskolc - Meghallgatta a színházigazgató-jelölteket hétfőn délután a miskolci közgyűlés kultúrával foglalkozó szakbizottsága.


Rendkívüli közgyűlési ülés lesz január 31-én Miskolcon, a döntéshozók egyebek között a színház átalakításáról is döntenek. A városháza javaslatára költségvetési intézményként megszüntetnék a Miskolci Nemzeti Színházat, a teátrum működtetésére nonprofit gazdasági társaságot hoznának létre. Ugyancsak most lenne esedékes e társaság vezetőjének megválasztása: a jövőben az új igazgató vezetné a miskolci színházat (lásd: lépésről lépésre című írásunkat).

Miért kellett ez?

Az átalakításról tavaly megszületett a döntés: a színházat fenntartó önkormányzat többségétől felhatalmazást kapott a polgármester, hogy tegye meg az előkészületeket. A városháza szerint az átalakítás igazodik a megváltozott gazdasági körülményekhez. Az önkormányzati finanszírozás lehetőségei szűkösebbek lettek. A város ezután is támogatná a színházat, de elkerülhetetlennek tartják, hogy a kulturális, művészeti intézmények piaci szereplővé is váljanak, s a pluszbevételeket visszaforgathassák alapfeladataik finanszírozására. A nonprofit gazdasági társasági forma átláthatóbb és rugalmasabb működést tesz lehetővé, elkerülhetők a vegyes foglalkoztatások, a kettős szerződések, a vezető döntési jogköre szabadabb, gazdasági társaságként több pályázati lehetőség nyílik meg az intézmény előtt – érvel a változtatás mellett a városháza dr. Kriza Ákos polgármester jegyezte javaslata, amelynek alapján kedden a képviselőknek dönteniük kell az új intézmény létrehozásáról. A változások közé tartozik, hogy megszűnik a közalkalmazotti foglalkoztatás (a színház 329 dolgozójából 263 a közalkalmazott), mindenki munkavállaló lesz.

Voksok

A színházat működtető új gazdasági társaság élére pályázattal kerestek vezetőt. A városi vezetés egyértelművé tette, hogy nem kíván a jövőben együtt dolgozni a jelenlegi igazgatóval, Halasi Imrével, akinek megbízása egyébként csak 2012 végén járt volna le. A kiírásra ketten jelentkeztek. Kiss Csaba és Koltay Gábor közül kell választani. Az vezetheti az új társaságot, és ezáltal a színházat, aki a közgyűlés többségének a szavazatát megszerzi (ha mindenki szavaz, 15 voksra van szükség a megválasztáshoz).

ÉM-BA


Lépésről lépésre

2012 . január 31.

A közgyűlés dönt a színházat működtető nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról, és az ezt irányító vezető kinevezéséről.2012. február 16.

Az új igazgató hivatalba lép (ha január 31-én sikerül megválasztani), és hivatalban marad a régi igazgató is.     

2012. március

A közgyűlés soros ülésén dönt a közszolgáltatási és vagyonátadási szerződésről (a színházat átveszi a nonprofit kft.)

2012. május 31.

Megszűnik a jelenlegi igazgató, Halasi Imre megbízása, februártól május végéig az ő felelőssége a 2011/2012-es műsorterv végrehajtása.


Hozzák be a fiatalokat

A fenntartó elvárása az is, hogy az új színházi vezetés a közönség szélesebb rétegeit is elérje, hatékony lépéseket tegyen majdan a fiatalok színházlátogatóvá nevelése érdekében.   

Már csak ezért is fontos a döntéshozók mérlegelése szempontjából, hogy melyik jelölt milyen műsort ígér, a vállalt programja alkalmas-e a jelenlegi közönség megtartására, új nézők elérése.


Színházigazgatót választhatnak Miskolcon - A pályázatra ketten jelentkeztek

Kiss Csaba (1960)   

  • foglalkozása: rendező, drámaíró, dramaturg
  • díjai: Szép Ernő jutalom (1998), Jászai Mari-díj (2000), József Attila-díj (2010)
  • pályázata: nyilvános
  • elképzelései a Miskolci Nemzeti Színházról: a változás mellett van, 8-10 tehetséges, fiatal színészre, középkorú „hősre” van szükség, az új színészek a régiek egy részének cseréjét jelentik. A műszaki háttér nagyon jó. Nyaranta: határon túli magyar színházak előadásaiból és az európai színiakadémiák vizsgaelőadásaiból az Operafesztiválhoz kapcsolódó egy-egy hetes program, és tévéjátékok felvétele is szerepel az elképzelései között
  • csapata: Szőcs Artúr, Szabó Máté, Rusznyák Gábor, Keszég László, Béres Attila rendezők
  • a nyitóévad előadásai: 

  • Nagyszínház: Móricz Zsigmond: Úri muri (az évad drámája), Lerner-Loewe: My Fair Lady, Verdi: Nabucco, Oscar Wilde: Bunbury (vígjáték), 
  • Kamaraszínház: Kastner: Emil és a detektívek, Williams: A vágy villamosa, Woody Allen: Játszd újra, Sam!, Eiseman-Szilágyi: Fekete Péter, 
  • Csarnok: Mi és Miskolc (milyennek látjuk a várost), Csokonai: Dorottya (a tánctagozat előadása), Shakespeare: Hamlet, 
  • Játékszín: Schimmelpfennig: Nő a múltból, Garaczi László: Plazma (az évad szerzője)
  • Koltay Gábor (1950)

  • foglalkozása: filmrendező, színigazgató (Szabad Tér Színház, korábban)
  • díjai: Balázs Béla-díj (1985), Magyar Örökség Díj (1995), Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj (2000)
  • pályázata: nem nyilvános (ígérete szerint február 1-je után tenné azzá)
  • elképzelései a Miskolci Nemzeti Színházról: az első évadjában minden mostani miskolci színész munkájára számít, mivel nem tartaná illendőnek azzal kezdeni a színház igazgatását, hogy elküld embereket. A társulat megismerése után változtatna, fokozatosan, de építve a meglévő értékekre. Tervei között szerepel az állami televízióval való együttműködés.
  • csapata: Kelemen Csaba színészt nevezte meg, művészeti vezetőnek kérné fel
  • a nyitóévad előadásai: 

  • Nagyszínház: Szabó Magda: Az a szép fényes nap, Tom Firth: Calender Girls, Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat, Trombitás Frédi (az előadás az Omega 50 évét ünnepelné), 
  • Kamaraszínház: Hubay Miklós: Elnémulás, Páskándi Géza: Vendégség, R.J. Walker: A Madison megye hídja,
  • Csarnok: John Lennon élete (kísérleti táncprodukció), Csíksomlyói Madonna (Babba Mária legendáját feldolgozó táncjáték), 
  • Játékszín: kétszereplős színpadi játékok és előadóestek(ezeket szeretné bemutatni Miskolcon, de egyelőre nem tudni, hogy melyik szerepelne a nyitóévadban)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában