Helyi közélet

2012.01.31. 08:07

Színházigazgató-választás: Rendkívüli közgyűlés Miskolcon

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívtak össze keddre Miskolcon, melynek kiemelt napirendi pontja a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatójának megválasztása volt. A testület két jelölt közül választhatott: Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg és Koltay Gábor filmrendező, színházi szakember, a Szabad Tér Színház egykori vezetője.

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívtak össze keddre Miskolcon, melynek kiemelt napirendi pontja a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatójának megválasztása volt. A testület két jelölt közül választhatott: Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg és Koltay Gábor filmrendező, színházi szakember, a Szabad Tér Színház egykori vezetője.

9.30: Immár nyílt ülésen tárgyalja a testület a Miskolci Nemzeti Színház nonprofit gazdasági társasággá alakításának napirendjét. A Kft. ügyvezetője Kiss Csaba lett, mától 2017-ig - jelentette be a polgármester.

Vita nem volt, a napirendet lezárta a polgármester.

Az új napirendben a Közös környezetvédelmi politika kialakítása a jövő generációjának című pályázathoz szükséges önrész biztosításáról dönthet majd a testület.

Jakab Péter (Jobbik) önkormányzati képviselő a miskolci városvezetés nem tud elszakadni a hasztalan uniós projektektől. Ne szórjuk az adófizetők pénzét - hangsúlyozta.

Reagálás nem volt a felszólalásra.

A következő napirend is egy pályázathoz "kér" önrészt.

A napirendeket megszavazták.

A mai ülés véget rét, legközelebbi közgyűlés február 23-án lesz.


9.16: Vége a zárt ülésnek. A polgármester gratulált Kiss Csabának, aki a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatója. A polgármester biztosította őt segítségéről, majd megköszönte Koltay Gábornak, hogy pályázott.


9.14: Fedor Vilmos szocialista önkormányzati képviselőt kérdeztük arról, hogy miért vonultak ki a zárt ülésről. "Nem akartunk támogatni egy olyan gyakorlatot, ami nem jó" - válaszolta. Szerinte ugyanis a polgármester, úgy próbálja biztosítani a a Fideszen belüli frakciófegyelmet, hogy név szerinti szavazást rendetl el. Mint mondta: ettől még születhet jó és szakmai döntés, de a szocialisták nem szeretnék, hogy ez a nem demokratikus módszer gyakorlattá váljon.

Feltettük azt a kérdést is, hogy ezek szerint boritékolható, hogy Kiss Csaba lesz az új színigazgató. Fedor Vilmos annyit mondott: ezt még nem tudja.


9.07: A zárt ülés még tart, de az MSZP-frakció kivonult az ülésteremből. Mint elmondták, azért, mert dr. Kriza Ákos polgármester névszerinti szavazást rendelt el, amire az elmúlt 22 évben, hasonló esetekben, még nem volt példa. Korábban titkos szavazáson döntöttek a színigazgató személyéről a képviselők

Információink szerint dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője már bejelentette, ők Kiss Csabát támogatják. 


8.52: Még tart a zárt ülés, egyelőre nem tudni, miről vitáznak a képviselők.

A jelöltek várakoznak.

Közben megérkezett az MSZP meghívója, melyből kiderül, délután sajtótájékoztatót tartanak arról, mi történt a rendkívüli közgyűlésen.


8.25: Megkezdődött a rendkívüli közgyűlési ülés.

Dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Kovács László önkormányzati képviselő Giákné Bobály Juditra, a közelmúltban elhunyt képviselőre emlékezett.

Valamint Burján Ferencre, a ruszin önkormányzat elnökére és Zambó Péterre is emlkeztek, aki korábban MDF-s politikus volt, majd az LMP  polgármesterjelöltje.   

Folytatódik az ülés. A polgármester ügyrendi javaslatát elfogadta a testület, így zárt üléssel, a színházigazgató választásával kezdődik a közgyűlési ülés.

Dr. Kriza Ákos polgármester elmondta: az színházigazgatói poszt Anyagi és erkölcsi értelemben is nagy felelősség, hiszen az egész város, sőt a régió szolgálatában kell állni. Hangsúlyozta: a Miskolci Nemzeti Színház színvonalból engedni nem szabad.   

Majd zárt ülést rendelt el. 


7.59: A társulati ülésen és a szakmai bizottság előtt Koltay Gábor kapott több szavazatot. A testület zárt ülésen dönt majd az új színigazgatóról.

Napirendre kerül még a színház nonprofit gazdasági társasággá alakítása is, éppúgy, mint a város többi kulturális intézménye esetében történt korábban.

De tárgyal még a testület két napirendet is, amelyek pályázati részvételhez biztosíthatnak önerőt.


Miskolc - Meghallgatta a színházigazgató-jelölteket hétfőn délután a miskolci közgyűlés kultúrával foglalkozó szakbizottsága.

Miskolc - Színházigazgatót választhat kedden a miskolci közgyűlés – a képviselők a teátrum átalakításáról is dönthetnek.

Miskolc -  Kedden reggel 8 órára hívták össze a miskolci közgyűlés rendkívüli ülését – értesült az Észak-Magyarország.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában