Helyi közélet

2012.01.24. 19:56

Színház: változás lesz, vagy fokozatos változás?

Miskolc - A színház nem nélkülözheti a közönséget – emlékeztetett az abszolút közönség lapunk fórumán.

Miskolc - A színház nem nélkülözheti a közönséget – emlékeztetett az abszolút közönség lapunk fórumán.

A színház élére választanak igazgatót, ezért kíváncsiak voltunk: milyen színházat szeretnének a jelöltek. Hétfői fórumunk vendége volt Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg és Koltay Gábor filmrendező, színházi szakember, a Szabad Tér Színház egykori vezetője.

Jönnek, maradnak

Kiss Csaba szavaiból az derült ki, ő a változás mellett van, míg Koltay Gábor nem. Éppen ezért ő ebben látja az okát annak, hogy a társulati ülésen kevesebb támogatást kapott, mint ellenfele. A változást ugyanis a frissítésben látja, abban, hogy 8-10 tehetséges, fiatal színészre, középkorú „hősre” van szükség, ahhoz hogy például az olyan darabok, mint a Rómeó és Júlia, vagy az Otthelo szerepeit megfelelően ki lehessen osztani. Az új színészek a régiek egy részének cseréjét jelentik – derült ki a fórumon.

Azt, hogy semmilyen változást nem akar, Koltay Gábor cáfolta. Kifejtette: csupán a fokozatosság híve, mivel nem tartaná illendőnek azzal kezdeni a színház igazgatását, hogy elküld embereket. „Meg szeretném ismerni a társulatot, a tagozatok belső mechanizmusait, az egyéni sorsokat, csak ezután szeretnék változtatni, fokozatosan, de építve a meglévő értékekre” – magyarázta. Ha ő lesz a színházigazgató, az első évadjában minden mostani miskolci színész munkájára számít.

Lábbal szavaznak

A pályázatokra is kíváncsiak voltunk. Illetve csak egyre, a Koltay Gáboréra, mert Kiss Csabáé nyilvános (a Borsod Online-on is olvasható). Koltay Gábor azt ígérte, február 1-je után az övét is megismerheti a közönség. Azt, hogy most miért nem, azzal indokolta: „Az eddig napvilágot látott részletekkel kapcsolatban is olyan elképesztő mocskolódást olvasok a fórumokon, hogy nem kívánok ehhez újabb táptalajt adni.”

És ha már közönség –miattuk hívtuk létre a fórumot –, akkor az abszolút közönség, legalábbis így jellemezte saját magát Szőnyi Andor, aki kérdezett a fórumon. Azzal kezdte: „Miskolcon olyan darabokra van szükség, amik vonzzák a közönséget, amik szórakoztatnak, amiktől kikapcsolódhatunk, amiktől jól érezzük magunkat. Azért mi el vagyunk kényeztetve, hiszen Miskolcon szerepelt már a színjátszás színe-java. Lehet hozni szereplőket, de a lényeg, legyen jó, nézhető darab, mert a lábával szavaz a közönség, vagy elmegy, vagy nem.” Majd kérdezett: honnan lesz pénz a színházra?

Koltay Gábor azt válaszolta: ezt a kérdést az önkormányzati vezetőknek kell feltenni. „Az ország nehéz helyzetben van, a megválasztott politikusoktól függ, mennyi jut oktatásra, színházra, stb.... Az anyagi lehetőségek a következő évekre nem sok jót ígérnek. Keresni kell a lehetőségeket, például EU-s pénzekben...” – tette hozzá.

Kiss Csaba: a színház kap támogatást, ebből kifizeti a rezsit, de az előadások a jegybevételből készülnek. Hangsúlyozta: egy dolog van a színházban, ami nem kerül pénzbe, az a tehetség. Úgy véli, az ő csapatának kreativitása képes lenne kevesebb pénzből is minőségi színházat csinálni.

ÉM-NSZR


Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház az elmúlt évadban 124 384 ezer fizető nézőt és 479 saját előadást jegyzett. Az ezzel kapcsolatos kérdés az volt a két pályázóhoz: megválasztásuk esetén saját programjukkal mit ígérnek: megtartják, netán meghaladják ezeket a mérőszámokat?

Miskolc - Mit szólnának a jelöltek, ha a város visszavonná a pályázatát?

Miskolc - Ez a kérdés is elhangzott a fórumon: tudnának-e úgy együtt dolgozni, ha külön választanák a színház szakmai és menedzseri posztját (a fenntartó önkormányzat a színházat majdan működtető kft. élére keres ezzel a pályázattal ügyvezetőt).

Miskolc - Kiss Csaba csapattal érkezne Miskolcra, ha őt választanák meg, Koltay Gábor művészeti vezetővel.

Miskolc - Mit gondol a miskolci közönség, milyen színházat szeretne, és ehhez melyik jelölt „passzol”?

Miskolc - Befejeződött az Észak-Magyarország fóruma, ahol a Miskolci Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázókat kérdezhette a közönség. Nevezetesen Kiss Csabát és Koltay Gábort. A beszélgetést Bujdos Attila, lapunk főszerkesztő-helyettese vezette. A rendezvényről élőben tudósítottunk portálunkon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában