Helyi közélet

2012.01.26. 10:12

Superman és Pókember a felvételin

Szerencs, Tiszaújváros - A matek központi írásbelibe hiba került, a magyarban az ikonok jelentettek gondot.

Szerencs, Tiszaújváros - A matek központi írásbelibe hiba került, a magyarban az ikonok jelentettek gondot.

A matematika központi írásbeli feladatlap egy kis bakit is tartalmazott. A nyolcadikosok még nem tanultak a vektorokról, és az egyenes egyenletéről sem, az egyik feladat mégis ezt kérte tőlük számon. Mindezt Bodnár Györgytől, a szerencsi Bocskai István Gimnázium és Szakközépiskola matematika munkaközösség-vezetőjétől tudjuk.

Javították az útmutatót

A pedagógus elmondta: több iskola is jelezte a problémát az Oktatási Hivatalnak, a hivatal elismerte a hibát, és javította a pontozási útmutatót.

Az elmúlt hét végén írták meg a középiskolákba jelentkezők a központi felvételi feladatlapokat. Pénteken a kisebbek, akik 6 vagy 8 osztályos gimnáziumi képzésre jelentkeznek, szombat délelőtt pedig a nyolcadikosok törték a fejüket a felvételi feladatokon.

Bodnár György szerint az ez évi matematika feladatsor nehezebb volt az elmúlt évekéhez képest. A feladatlap tartalmazott ugyan könnyű példákat is, a szokásos mértékegységváltást és olyanokat, melyek megoldásához a logikára volt szükség. A két utolsó feladat minden évben nehéz, ez az idén is így volt, hiszen az írásbeli arra való, hogy megmutassa a diákok tudása közötti különbséget, jelezte. A szerencsi gimnáziumban változatos eredmények születtek, tudtuk meg a pedagógustól: lett néhány kiváló, sok közepes és egy pár nagyon gyenge.

Mi az a lift?

A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Szakképző Iskolába 6 osztályos képzésre is lehet jelentkezni.

– Az elmúlt évekéhez hasonló feladatlapokat állítottak össze – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Fónagy-Sütőné Hocza Beáta, a magyar munkaközösség vezetője. – A gyerekek erre számítottak. Néhányuknak azonban nehézséget okozott a 8.-osok feladatlapján az ikonok jelentésének megfejtése. A vidéki gyerekek, akik ritkán látnak liftet, nem ismerték fel az erre vonatkozó ábrát – mesélte a pedagógus.

Szintén a 8.-osoknak a kedvenc regényhősükről kellett írniuk. Ebből a feladatból kiderült, hogy a gyerekek nem sok regényt olvastak el eddig, mivel főleg film- vagy rajzfilmhősöket választottak: sokan Supermant és Pókembert. Jó fogalmazásokat írtak viszont a 6.-osok, tette hozzá a pedagógus. Nekik az erdőt kellett bemutatniuk egy mókus szemszögéből. Ebben a témában hangulatos írások születtek.

ÉM-HE


Számokban

Központi írásbelit írtak a megyében

8 osztályos képzésre jelentkezők: 538-an

6 osztályos képzésre jelentkezők: 726-an

4-5 osztályos képzésre jelentkezők: 8923-an (Miskolcon: 4855-en)

A megyében 39, Miskolcon 24 intézményben írtak központi írásbelit a nyolcadikosok.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában