Helyi közélet

2012.01.04. 19:39

Polgármesteri válasz Barna Györgynek

Miskolc - Polgármesteri válasz Barna Györgynek, a Lézerpont Látványtár alapítójának.

Miskolc - Polgármesteri válasz Barna Györgynek, a Lézerpont Látványtár alapítójának.

Tisztelt Barna György!

Az utóbbi időben szinte naponta olvashattam az Ön nyilatkozatait, melyekben a nagy nyilvánosság előtt fogalmazta meg a Látványtára jövőjéről szóló aggodalmait. Őszinte sajnálatomra, Ön a nyilatkozatok között eltelt időben egyszer sem keresett meg. Így nem is volt alkalom arra, hogy elmondja: mit is szeretne kérni, vagy kapni az én segítségemmel, esetleges közreműködésemmel, ezért kénytelen vagyok most én is a sajtóban megnyilatkozni, a sajtón keresztül válaszolni az Ön által megfogalmazottakra.

2011. december 9-én azt nyilatkozta, hogy nem jelentkezett be hozzám, ugyanis nem pénzt szeretne a várostól, csak annyit, hogy szüntessük meg a Látványtár negatív megkülönböztetését és azt, hogy a gyűjtemények méltó helyükre kerülhessenek a város idegenforgalmi életében.

2011.december 15- én Ön már azt fontolgatta, eladja gyűjteményét, arra hivatkozva, hogy a városvezetés semmilyen formában nem támogatja a múzeumot.

A 2011. december 19 -i újságok szerint Ön még mindig eladná gyűjteményét, de ezúttal akár külföldre is. Az indok még mindig az, hogy a jelenlegi városvezetés nem ad kultúrpolitikai támogatást gyűjteményének.

Majd egy nappal később - 2011.december 20-án – újra azt mondja, hogy nem akar mást, csak méltó helyen szeretné tudni gyűjteményét.

Egy héttel később – december 27- én - még mindig a gyűjtemény eladásán gondolkodik, sőt még egy munkacsoport is megalakult, amely előkészíti a velem való találkozást.

Majd egy újabb hír, hogy bár Ön nem mondta le a gyűjtemény eladásával kapcsolatos tárgyalásokat, de egy időre felfüggesztette azokat és még mindig nem kér a várostól pénzt, csak annyit, hogy szüntessék meg a negatív megkülönböztetését.

Tisztelt Barna György!

A Látványtár nincs hátrányosan megkülönböztetve. A város honlapján, a Miskolc.hu-n a kultúra menüpont alatt, a kiállítóhelyek között szerepel a Lézerpont Látványtár. Szerepel a turisztikai kiadványunkban: a MiskolcOn-ban.

A miskolci Tourinform iroda előtt plakát hirdeti a Látványtárat, az iroda munkatársai pedig kiállításokra viszik az Ön magyar és angol nyelvű szórólapjait, vagyis szinte az egész országban hirdetik a Látványtárat. Talán ebből is érzékelhető: fontos számunkra az Ön magángyűjteménye! Éppen ezért – így a sajtón keresztül – javaslom egy olyan szakemberekből álló csoport létrehozását, ahol egyeztetni tudjuk elképzeléseinket és ahol végül, egy szakmai-idegenforgalmi szempontokat is maximálisan figyelembe vevő megoldás születhet. Segítségképpen felajánlom, hogy a MIK Zrt. helyiséghasznosítással foglalkozó illetékese is álljon az Ön rendelkezésére, hogy közösen találhassuk meg azt a megoldást, ami a város, az Ön és a múzeumi szakemberek számára a legoptimálisabb.

Tisztlelettel: Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere

2012. január 04.


Barna György reagálása

Tisztelt Agora! 

Holnap reggel megküldöm a Polgármester úr érdemi ajánlatára a pozitív válaszom.

Néhány megállapításával nem értek egyet, de most nem az az idő van, amikor az eltéréseken kell „rugózni”, hanem a megoldást kereső hajlandóságot kell üdvözölni. Természetes, hogy előfeltételek nélkül elfogadom és köszönöm a javasolt „munkabizottsági” módszert, amit azért tartok jónak, mert a megoldandó probléma nem hétköznapi: A bonyolultsága miatt több szakterületet érintő, jelentős előzetes előkészítő munka után lehet „döntési helyzetbe hozni” a Polgármester urat. Az előkészületek során szeretném elérni, hogy az agora fórumon elhatározott civil képviselet is megfelelő (méltó) szerepet kapjon, továbbá ígérem, hogy a jelentősebb eseményekről folyamatosan tájékoztatom az agorát. (A miskolci civilek múlhatatlan érdemeket szereztek abban, hogy ez az „ügy” újra itthon van napirenden.)

Üdvözlettel Barna György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában