Helyi közélet

2012.01.22. 13:47

Nehéz volt a térfogatos feladat

Miskolc - A diákok a matek feladatlapot érezték nehezebbnek a szombati írásbeli felvételin.

Miskolc - A diákok a matek feladatlapot érezték nehezebbnek a szombati írásbeli felvételin.Nagy nap volt a szombati az általános iskolák nyolcadikosai számára, hiszen ekkor írták meg a központi írásbeli felvételi feladatlapokat. Először magyar nyelvből bizonyítottak, majd a matematika-példákon törték a fejüket. Mi a Zrínyi Ilona Gimnáziumban jártunk, ahol a bejáratnál izgatott szülők várták, hogy kicsengessenek végre, és megtudják csemetéjüktől, hogy sikerült az írásbeli.

„Nagyon izgultam”

Ez hamarosan meg is történik, az iskola folyosóit egy-két perc alatt kipirult arcú nyolcadikosok lepik el.

– Nagyon izgultam – vallja be Müller Melissa, a Fazekas Általános Iskola tanulója. – A matektól féltem, de most már megkönnyebbültem. Voltak könnyebb feladatok, de nehezek is, olyan 80 pont körülire számítok.

Melissától megtudjuk, hogy zrínyis diák szeretne lenni, dráma tagozatra készül.

Osztálytársa, Daubek Adélnek is az az első mondata, hogy nagyon izgult, de aztán a magyar feladatlap megoldása után megkönnyebbült, mert azt nem találta túlságosan nehéznek.

– A matek már nem volt olyan egyszerű – teszi hozzá –, az utolsó percben lettem kész vele. A 9. feladat volt a legnehezebb, amiben térfogatot is kellett számolni. Nem is a térfogat okozott gondot, hanem annak a kiszámolása, hogy a tartály mennyi idő alatt telik meg vízzel.

Szintén a matek

Az anyanyelvi feladatlap Botka Rebekának sem okozott gondot, de a matekon gondolkodnia kellett. Rebeka is a térfogatos feladatra panaszkodott, mert mint mondta, az hosszú volt és összetett. De azért reménykedik, hogy jól sikerült az írásbelije, és bejut a Zrínyibe francia vagy angol két tannyelvű osztályba.

De vajon hogyan érezték magukat a szülők a várakozás óráiban?

– Nagyon rosszul! – foglalja össze röviden érzéseit Krasznainé Kósa Mónika, akinek a fia épp élménybeszámolót tart. – Úgy izgultam, mintha én felvételiztem volna. A fiam azt meséli, hogy nehezek voltak a feladatlapok. Azért nem bánom, hogy komoly a felvételi – teszi hozzá az édesanya. – Ez egy jó szűrő. Így csak az jut be a gimnáziumba, aki odavaló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában