Helyi közélet

2012.01.27. 09:00

Miskolci cégek Európai Üzleti Díjra pályáznak

Miskolc - Tíz éve vesz részt Magyarország is az Európai Unió Üzleti Díjak a Környezetvédelemért pályázatán. A pályázók 4kategóriában indulhatnak: környezeti menedzsment, eljárás, termék, nemzetközi együttműködés a fenntarthatófejlődésért.

Miskolc - Tíz éve vesz részt Magyarország is az Európai Unió Üzleti Díjak a Környezetvédelemért pályázatán. A pályázók 4kategóriában indulhatnak: környezeti menedzsment, eljárás, termék, nemzetközi együttműködés a fenntarthatófejlődésért.Az EU szabályzata szerint valamely, a kategóriák egyikében országosan meghirdetett pályázat során már díjat elnyert cég vehet részt a versengésben, amelyet a díjazó szervezetekből alakult Országzsűri jelöl. Az Országzsűri tagjai: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, Hungarian Business Leaders Forum, Magyar Innovációs Szövetség, Corvinus Egyetem – Tisztább Termelés Magyarországi Központja. Az eddigi legnagyobb sikert a DENSO Magyarország Kft. érte el, mikor 2004-ben megnyerte a Management kategóriát. 2006-ban a GE Lightning Zrt. a kiemeltek közt szerepelt.

2012-ben 7 magyar cég adta be pályázatát az európai üzleti környezetvédelmi díjak kategóriáiban. Két pályázat készült el a menedzsment kategóriában: a Magyar Telekom Nyrt. és a SKANSKA Magyarország pályázata. Három tartozik a termék kategóriába: a FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a Pharmatéka Bt. Továbbá 2 cég pályázott eljárás kategóriában, az EON Hungária és a MARS Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.


A miskolci pályázók

FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.:

A települések folyamatos terjeszkedése folytán előfordul, hogy – más megoldás nem lévén - nagyfeszültségű hálózatok alatt építenek lakóházat, lakóházakat. Ezeken a helyeken, illetve ahol fontos szempont még a vezetékhálózat által kibocsátott zaj (pl.: környezetvédelmi területek) a nyugat-európai országokban igény jelentkezett egy olyan kábeltípusra, melynek alacsonyabb a zajkibocsátása. A FUX Zrt. nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos megoldásokra, és sikerült kifejleszteni egy olyan kábel felületet, amely mentes a hanghatásoktól, és egyéb jó tulajdonságokkal is bír. A felületkezelt, alacsony koronasugárzású sodronyok előnyei: csökkentett koronasugárzás, alacsonyabb energia veszteség, nagyobb fajlagos sodrony felület, nagyobb emissziós tényező, fokozott hő leadás, magasabb áramterhelhetőség.

A főként szabad- és szigeteltvezeték gyártással foglalkozó FUX Zrt. 1991 decemberében alakult, és mára Magyarországon az iparág vezető gyártójának számít, és meghatározó szereplője az európai piacnak is. Jelenleg a hazánkban tevékenykedő áramszolgáltatók légvezeték igényének 70-80 százalékát a FUX szállítja. Termékeik ott vannak a skandináv országokban, a nyugat-európai piacon, a volt szocialista országokban. Összességében Európa 18 országában vannak jelen. A cég az alapítás óta eltelt 20 év során folyamatosan bővítette termékkörét. Egy tavalyi adat szerint ez alatt az idő alatt közel 2 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. A FUX 2010 szeptemberében avatta fel vezeték- és kötéldiagnosztikai laboratóriumát, ennek különlegessége, hogy a Miskolci Egyetem kihelyezett tanszékeként működik. A FUX Zrt. közel 200 főt foglalkoztat.

MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Magyarország második legnagyobb közüzemi távhőszolgáltatást ellátó gazdasági társasága. Hőtermelési és hőszolgáltatási tevékenysége Miskolc város közigazgatási területére terjed ki. A „Környezetbarát energia a JÖVŐNKÉRT” elkötelezettségük szellemében a társaság elkezdte a megújuló és alternatív energiák alkalmazását a távhőszolgáltatásban.

Adott volt Miskolc városában a Bogáncs utcai hulladéklerakó, mely ma Magyarország legnagyobb lezárt lerakója, s ez adta az ötletet a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.–nek, hogy a folyamatosan képződő depóniagázt érdemes lenne a távhőszolgáltatás céljára hasznosítani. Az elképzelést tett követte: első lépcsőben megépült a hulladéklerakó és lakótelep közötti gázvezeték, beüzemelésre került a távhőt előállító biogázkazán. A beruházás második ütemében kiépítésre került egy 0,5 MW teljesítményű biogázmotor. Ennek üzemeltetésével a fűtési időszakon kívül egyidejűleg villamos- és hőenergia előállítására is hasznosítható a depóniagáz, azt nem kell a környezetbe engedve elfáklyázni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában