Helyi közélet

2012.01.28. 19:23

Megrázta a látvány a Bükkben kirándulókat

Eger - Terelő hajtás utáni zsigerelésbe botlottak a kirándulók.

Eger - Terelő hajtás utáni zsigerelésbe botlottak a kirándulók.

„Vérfürdő a Bükkben szombaton” címmel osztotta meg fotóit az egyik közösségi portálon egy fiatalember. Mint írta, a gyönyörű télies időben úgy gondolták, sétálnak egyet a Bükkben, és mint a legtöbb túrázó, ők is a felsőtárkányi kisvasút nyomvonalán haladtak a Stimecz-ház felé. Ott azonban „szörnyű látvány” fogadta őket, „kibelezett állatok hevertek a földön szanaszét”.

A fotókat megosztó fiatalember azt írta még, hogy sehol sem látott egy embert sem, és hogy a gyerekeket annyira sokkolta a látvány, hogy vissza kellett fordulniuk. Félúton viszont megállította őket egy ember, hogy egy hajtóvadászat közepén gyalogolnak éppen, és felszólította a túrázókat, hogy álljanak meg és várjanak fél órát.

Szabályos vadászat volt

Dr. Jung László, a területen vadászatra jogosult Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója munkatársunk érdeklődésére elmondta, sajnálja, hogy a kirándulók belebotlottak a látványba, de ez az előírás, a szabályok szerint a lehető legrövidebb időn belül „meg kell törni a vadat”, vagyis ki kell zsigerelni, ellenkező esetben a hús tönkremegy, de a feldolgozás ezen fázisa valóban sokkoló lehet egy ehhez nem szokott ember számára. Az Egererdő évente 4500 vadat ejt el, de novembertől januárig tart az az időszak, amikor a társas vadászatok vannak. Jellemzően ilyenkor a kiránduló is lényegesen kevesebb az erdőben, ezért ez egy szerencsétlen véletlen, hogy belebotlottak abba a helyszínbe, ahová a vadászat több területén elejtett vadakat összegyűjtötték a zsigereléshez. Ezt a feladatot egyébként máshol nem is szabad elvégezni, az erdőben az állatok – ölyvek, hollók, rókák – fogyasztják el az így hátrahagyott maradványokat. A vadászat végén a terítéket fenyőággal körülkerítik, aztán kürtszóval, tábortűzzel adják meg a végtisztességet a vadnak. Azt azonban a vezérigazgató határozottan cáfolta, hogy ne lett volna ember a közelben, mint mondta, a fiatalember még meg is kérdezte az ott lévő sofőrtől, hogy megnézhetik-e a kizsigerelt testeket. A vadászok a munkahelyükön – az erdőben – végezték a feladatukat, vadkárelhárító vadászatot tartottak, ahol minden szabályos volt, tette hozzá Jung László.

A zsigerelés valóban nem szép látvány, de azt azonnal el kell végezni, különben a hús befülled, erősítette meg egy gyakorló vadász, a fotókat látva. Természetes, hogy a vadászat vérrel jár, hiszen olyan ez, mint egy disznóölés. Az sem szép látvány, biztosan megrázza azt, aki ritkán lát ilyesmit, és csak a tányérján találkozik a disznóval, ott is csak rántott szelet formájában.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában