Helyi közélet

2012.01.11. 16:42

ITC-ügy: Megalapozatlan volt az első fokú ítélet

Debrecen, Miskolc - Új eljárást kell lefolytatnia a megyei bíróságnak a tábla instrukciói alapján.

Debrecen, Miskolc - Új eljárást kell lefolytatnia a megyei bíróságnak a tábla instrukciói alapján.

Hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla a Gergely Zsolt és társai ellen első fokon a B.-A.-Z. Megyei Bíróságon született elmarasztaló ítéletet, tájékoztatta lapunkat Koszta János, a táblabírság sajtótitkára. Mivel a hatályon kívül helyezés oka a megalapozatlanság volt, a megismételt eljárás lefolytatásával egy másik bírói tanácsot kell megbízni.

Mint korábban már beszámoltunk róla, első fokon, nem jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi fideszes alelnökét, mert bizonyítottnak látta, hogy a politikus 2007-ben vállalkozóknak áron alul akarta eladni a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) épületét, és ezért a piaci áránál több tízmillió forinttal olcsóbban vásárolt meg egy telket, amin egy 70 százalékos készültségű ház állt. Az üzlet végül nem jött létre, mert a közgyűlés eltekintett eladási szándékától.

Madzin Tibor, Onga polgármestere ugyanezen eljárásban öt év börtönt kapott, mert a bírság bizonyítottnak találta az ellene felhozott vádat, miszerint az ITC-ügyben érintett két vállalkozó és harmadik társuk egymillió forintot adott a polgármesternek, akinek azt kellett elérnie a képviselő-testületnél, hogy egy Onga külterületén lévő ingatlan művelési ágát megváltoztatták.

A táblabíróság döntése után telefonon értük el Madzin Tibort, aki korábban is minden alkalommal hangsúlyozta ártatlanságát. Mint elmondta, elégedett a táblabíróság határozatával, ami kimondta, hogy ilyen bizonyítékok alapján vádat sem lett volna szabad emelni ellene, és bár ő folyamatosan bízott abban, hogy ártatlansága végül bizonyítást nyer, az első fokú ítéletet komoly nyomásként nehezedett rá, azt még a választási kampány során is felhasználták ellene a politikai ellenfelei. Mint negyedéves joghallgató számára azonban érdekes volt az igazságszolgáltatás működését a gyakorlatban is megtapasztalnia – de azért szívesen megkímélte volna magát tőle.

„Nagyon örülök neki, hogy végül ilyen fordulatot vett az ügy, és a bíróság megalapozottság hiányában helyezte hatályon kívül az elsőfokú, igen súlyos ítéletet”, mondta Gergely Zsolt, hozzátéve: bízott benne, hogy az ártatlanságára végül fény derül, de öt karácsonya telt el bizonytalanságban emiatt az ügy miatt.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában