Helyi közélet

2012.01.03. 16:34

Járási központ: Edelény és Szendrő mellett is szólnak érvek

Szendrő, Edelény - Praktikus okokból is fontos, és presztizs-kérdés is, melyik település lesz járásszékhely.

Szendrő, Edelény - Praktikus okokból is fontos, és presztizs-kérdés is, melyik település lesz járásszékhely.

A közigazgatási reform fontos lépése lesz, amikor újra kialakítják a járás-rendszert, aminek elvileg a jelenlegi kistérségek adják az alapját, és tényleges államigazgatási feladatokat látnak majd el. Az 1983 végén megszüntetett korábbi járás-rendszerben megyénkben nyolc ilyen területi közigazgatási egység létezett, a tavasszal kialakítandó szisztéma szerint azonban ennél több lesz – de hogy pontosan mely települési központokkal jönnek létre a járások, még csak sejteni lehet.

Komoly találgatások folynak abban a kérdésben is, hogy Edelény vagy a tőle alig tizenöt kilométerre lévő Szendrő lesz-e az egyik járási központ. Érvek mindkét település mellett szólnak: Szendrőt erősíti, hogy a vele egy kistérségi társulásban lévő 47 település jó részéről könnyebben és olcsóbban megközelíthető, mint Edelény, és egy útavatás során Demeter Ervin megyei kormánymegbízott szájából el is hangzott egy homályos utalás Szendrő járási székhellyé válásának lehetőségéről.

„Gyakorlatilag mindenünk adott hozzá, hogy a feladatot el tudjuk látni”, mondta Szaniszló János, Szendrő polgármestere. „Minden közintézményünk megújult az elmúlt két évben, a hivatalunkban helyet tudunk biztosítani járási egységeknek, és rendelkezünk a szükséges infrastrukturális feltételekkel és szakeberekkel”, mondta az Edelényi Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként is funkcionáló polgármester. Szendrő mellett szól még az is, hogy számos környező településsel épített ki együttműködést.

Edelényben a polgármester helyi ellenzéke politikai tőkét igyekszik kovácsolni abból, hogy Szendrő átveheti Edelény térségi irányító szerepét, mondván: Molnár Oszkár a jelenlegi kormányzatnál nem fekszik túl jól, ha Edelény rovására Szendrő lesz a járásközpont, annak ez az oka. Molnár Oszkár azonban nem tart ettől. Mint munkatársunknak elmondta, december 20-án beszélt Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel, aki határozottan kijelentette: Edelény járási székhely lesz, Szendrőben pedig kormányablak működik majd.

Arra a felvetésünkre, hogy a két szomszéd vár nem kaphat-e hasonló járási-központi funkciót, Molnár Oszkár elmondta: erre kevés a remény, abban az esetben lett volna erre lehetőség, ha Putnok nem lesz önálló járásszékhely, de már biztosnak látszik, hogy a putnoki járás létrejön.

ÉM-SZP


Edelényért

Megkereste szerkesztőségünket „Járási központ: Edelény és Szendrő mellett is szólnak érvek” című írásunkkal kapcsolatban dr. Daher Pierre, az edelényi választókerület fideszes országgyűlési képviselője és elmondta: december 14-én Demeter Ervin kormánymegbízott hívta, hogy döntenie kell, Edelényben vagy Szendrőben legyen-e a járási székhely. Ő ekkor másnapig kért haladékot, majd 15-én közölte döntését a kormánymegbízottal, hogy a járás központja Edelény legyen, mert meg kell őrizni a város központ szerepét. Dr. Daher Pierre elmondása szerint a kormány maximálisan figyelembe veszi a terület képviselőjének véleményét ebbe a kérdésben, és hozzátette még: Tállai András belügyminisztériumi államtitkár köszönetet is mondott neki azért a lobbitevékenységért, amit Edelény érdekében kifejtett. 

A képviselő szerint infrastrukturális szempontból Szendrő talán megfelelőbb választás lett volna, ám a járási székhely kialakításához a kormány pénzt is ad, megteremti annak feltételeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában