Helyi közélet

2012.01.06. 10:07

Februárig eldől, mire költi Miskolc az 1,2 milliárdot

Miskolc - ÁSZ-jelentés és 1,2 milliárdos kormányzati támogatás Miskolcnak - ebben a két témában tartott pénteken sajtótájékoztatót dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Zsiga Marcell alpolgármester, országgyűlési képviselő.

Miskolc - ÁSZ-jelentés és 1,2 milliárdos kormányzati támogatás Miskolcnak - ebben a két témában tartott pénteken sajtótájékoztatót dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Zsiga Marcell alpolgármester, országgyűlési képviselő.

A polgármester az Állami Szemvevőszék (ÁSZ) jelentésével kezdte, amely a megyei jogú városok – köztük Miskolc – 2007-2011 közötti pénzügyi helyzetét ellemzi. „A jelentés az adósságállomány alakulását, a gazdasági- és pénzügyi helyzetet vizsgálta. Ebből jól látszik, hogy 2007-2010 között, Pécs után Miskolcnak nőtt legdinamikusabban az adósságállománya” – tudtuk meg a polgármestertől. Mindez – tette hozzá – a szocialista városvezetés szegyenteljes politikai döntéseinek az eredménye. Pedig – folytatta – ez a periódus volt az, amikor meg lehetett volna alapozni a város jövőjét, és nem megterhelni 32 milliárdos adóssággal.

Dr. Kriza Ákos a volt polgármester, Káli Sándor Észak-Magyarországnak adott nyilatkozatára is reagált, miszerint: „Ma sem csinálnám másképp.” A polgármester szerint ez a kijelentés mérhetetlen cinizmusra vall. Mint mondta: ha ez a politika folytatódott volna, akkor rossz elképzelni, most mi lenne most a várossal.

A polgármester az ÁSZ-jelentésből a 2011-es évre vonatkozó jellemzést is kiemelte: „Az ellemzés szerint ez a konszolidáció ideje volt. Jogosnak ítélték azokat az intézkedéseket, amelyeket megléptünk: a zárolást, és a költségcsökkentéseket.”

Szinkronban dolgoznak

Örvendetes hírnek nevezte a polgármester azt, hogy a kormánytól 1,2 milliárdos támogatást kapott Miskolc. A megyei jogú városok közül mi kaptuk a legnagyobb összeget – tudtuk meg. Ez is bizonyítja, hogy a kormány, az országgyűlési képviselőink és a városvezetés szinkronban dolgozik Miskolc felemelkedéséért – fogalmazott dr. Kriza Ákos.

Dr. Zsiga Marcell arról beszélt, hogy a támogatásról szóló döntés a tavaly december 21-i kormányülésen született meg. A vidéki települések összesen 25 milliárd forintot kaptak, amire a szocialisták nyolcéves politikája miatt volt szükségük, hiszen működőképességük határára értek – fogalmazott. Hozzátette: ekkora mértékű támogatásra az elmúlt 20 évben nem volt példa. Az összeg felhasználásáról február 25-ig kell dönteniük a városoknak, akkor kötik meg ugyanis a támogatási szerződést – mondta. Annyit már lehet tudni, hogy elsősorban a kötelező feladatok ellátására fordítja ezt az összeget Miskolc, például a szállítói állomány kifizetésére. Dr. Kriza Ákos hangsúlyozta: az előző városvezetéstől 2 milliárd forintos kifizetetlen számlát örököltek, amelynek nem volt fedezete a költségvetésben. Ezek egy részét már kifizették, de a támogatás egy részéből a fennmaradó összeget is rendezheti a város – mondta a polgármester.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában