Helyi közélet

2012.01.22. 12:59

Arcok a megyéből: Nyíri Péter irodalomtörténész

A széphalmi múzeum főkolomposa, egy évig a magyar Nyelv Múzeuma igazgatóhelyettese birtokolja a vándordíjat.

A széphalmi múzeum főkolomposa, egy évig a magyar Nyelv Múzeuma igazgatóhelyettese birtokolja a vándordíjat.A napokban vehette át a magyar muzeológusok által alapított Főkolompos-díjat Nyíri Péter irodalomtörténész, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának igazgatóhelyettese.

Felelősség

Egy nyelvészettel is foglalkozó irodalomtörténész esetében szinte illik azzal kezdeni a beszélgetést, a szó melyik értelmezését véljük felfedezni a díjban: az inkább elterjedt pejoratív jelentést, vagy – ha már díjról van szó – akkor joggal feltételezhetjük, hogy inkább a szó eredeti, a pásztorkodás idejére visszanyúló alakja ihlette az alapítókat a kitüntetés elnevezésekor.

– A szó eredeti értelmezése szerint a főkolompos volt a csordában, nyájban az az állat, akinek a legnagyobb kolompot kötötték a nyakába és annak a hangja után mentek a többiek – mondja Nyíri Péter. – Egyfajta vezérlés, élen járás az eredeti jelentése ennek a szónak és a díjnak is. Igazából azért alapították ezt a díjat, hogy azokat a fiatal muzeológusokat is biztassák a kutatómunkára, akik még életkoruknál fogva nem jogosultak a különböző életdíjak átvételére. Minden évben egy 35 év alatti, a múzeumi szervezetben dolgozó ember kaphatja meg ezt a vándordíjat, aki tudományos kutatómunkát végez, amelyeket rendszeresen publikál is. A díjat mindig az előző tulajdonos ajánlása alapján osztják ki. 2011-ben engem ért ez a megtiszteltetés, ami egyúttal számomra nagy felelősséggel is jár. Ahogy ezt a díjátadón el is mondtam, ez a díj egy kis részben nekem szól, nagyobb részben pedig annak a küldetésnek az elismerése, amelyért Európa első nyelvmúzeumában dolgozunk.

Művelés vagy művelődés

– A múzeumban nem nyelvműveléssel, hanem nyelvművelődéssel foglalkozunk. Az utóbbi egy tágabb fogalom. Egyrészt szeretnénk minden korosztályt arra sarkallni az általunk birtokolt eszközök igénybe vételével, hogy mindenki törekedjen minél mélyebben, alaposabban megismerni saját nyelvét. Ha azt mondják, romlik a nyelv, akkor én azt mondom, ezt az állítást nem fogadom el. A magyar nyelv a maga csodálatosságában, rendkívüli sokszínűségében adott és kínálja magát, ha mégis romlik a nyelvhasználat minősége, az a használó felelőssége, amiért nem igyekszik elmélyülni saját nyelvének ismeretében. Ugyancsak fontos feladatunknak tartjuk a Kazinczy-kultusz megismertetését, hiszen Széphalom a reformkor óta zarándokhelynek tekinthető, ami erősíti a nemzettudatot. Harmadrészt pedig igyekszünk tudatosítani mindenkiben a nyelvhasználat erkölcsi felelősségét, hogy mi tehetünk róla, miként használjuk nyelvünket, kiaknázzuk-e annak lehetőleg minél több szépségét, vagy nem élünk ezzel a mindenki számára adott lehetőséggel.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában