Helyi közélet

2011.12.05. 10:03

Nem minden drog, ami egzotikus

Debrecen - A Napló felkereste a designer drogok árusításának gyanújába került üzletet.

Debrecen - A Napló felkereste a designer drogok árusításának gyanújába került üzletet.

– Ha valamilyen lazítót keresek, mit ajánlasz? – Milyen lazítót, csavarlazítót? – Hehe, nem. Valami kis bódítóra gondoltam. – Értem. De olyan itt nincs.

Nagyjából így indult az a beszélgetés, amit abban a Piac utcai boltban folytattunk pénteken, melyről az Amsterdam Shop csütörtöki hatósági bezárásakor a polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője, dr. Gulyás Tünde megjegyezte: gyanús nekik, hogy ott is designer drogokat árulnak.

Inkább visszaadta

– Az Amsterdam Shop bezárását követően ellenőrök jelentek meg nálunk a fogyasztóvédelemtől és az ÁNTSZ-től, ám csalódottan távoztak, mert semmi tilosat sem találtak. De a rendőrök is így jártak egy héttel korábban – mondta el a Napló érdeklődésére a zömében iPhone kiegészítőket, vizipipákat, füstölőket, természetes aromákkal átitatott zeolit köveket (shiazo) árusító bolt alkalmazottja.

A 27 éves fiatalembertől úgy tudjuk, a rendőrök főként az üzletben lévő különleges növényi szárítmányok után érdeklődtek. De a különleges ez esetben ritkát jelent, nem azt, hogy bódító, kábító tartalmú anyagokról lett volna szó. Volt közöttük olyan, amiből teát lehetett készíteni, a másiknak az illatán volt a hangsúly. Mivel azonban nem akartam, hogy a rendőrök folyamatosan a nyakamra járjanak ezek miatt, inkább visszaadtam az összeset a nagykereskedőnek – jegyezte meg. A csütörtöki ellenőrzés alkalmával a shiazo szúrt szemet, dehát ez csak a vizipipához való ártalmatlan ásvány – tette hozzá.

Miskolcon már bezárt

A polgári fiatalember a tavasszal Miskolcon nyitott boltot, a debreceni üzletbe majd szeptemberben, már egy nagyobb cég alkalmazottjaként kezdett bele. A borsodi megyeszékhelyen azonban novemberben be kellett zárnia.

– A rendőrök egyik nap elvitték és előállították a kollégámat azzal, hogy kábítószernek nem minősülő, bódító tartalmú anyagot adott el fiatalkorúnak. Úgy intézkedtek, hogy senkit, még ügyvédet nem értesíthetett, a telefonját szétszedették vele, az előállító sarkában hangosan cincogtak a patkányok. Végül kerítettek egy olyan fiatalkorú „tanút”, aki állította: vett a boltban valamilyen bódító anyagot, de nem tudja, hogy mikor, nem tudja, hogy mit. Mindez alapján a rendőrség olyan nyilatkozatot tett, mely szerint az üzlet bűncselekmények kiindulópontja, ezért be kell zárni. Erről értesítették a miskolci jegyzőt, aki elrendelte a bezárást. Azt máig nem közölték, hogy miféle bűncselekményt követtünk el – részletezte az előzményeket, hozzátéve, hogy a borsodi eseményekkel egyidőben a debreceni boltnál is megjelentek a rendőrök, s minden távozót tüzetesen átkutattak. De mi lett volna akkor - kérdezte -, ha valaki eleve kábítószerrel a zsebében sétált volna be hozzám, majd kifelé menet megtalálják nála? Senki nem hitte volna el nekem, hogy semmi közöm hozzá! - mutatott rá.

HBN-RaL


A vizipipa a bűnös?

Fél órás beszélgetésünk alatt többen is érkeztek. Egy fiúnak a mobiltelefonjához kapcsolódóan voltak kérdései, két lányt vizipipa-tartozékok érdekeltek. Egy tizenéves fiúcsapat viszont JWH-t tartalmazó designer drogok iránt érdeklődött. A JWH olyan fájdalomcsillapító anyag, ami a marihuánában található THC-hez hasonló hatásokat idéz elő, vagyis a cannabishoz hasonló „élményt” nyújt.   

– Az Amsterdam Shop bezárást követően legalább húsz-harminc fiatal jött ide ilyen igénnyel, s járnak ma is. Ha azt gondolják, hogy itt hozzájuthatnak, nagyon tévednek. Fogalmam sincs, ki terjeszti ezt a pletykát. Talán a boltban kapható vizipipák tévesztik meg az embereket, de a vizipipázás nem összetévesztendő a kábítószerezéssel, hiszen előbbi esetben csak illatosított vízgőz elszívásáról van szó. A vevőim is elsősorban a vizipipázók köreiből kerülnek ki, a fiataltól az idősig. Sok közöttük az arab származású, ami természetes, hiszen náluk ennek óriási hagyományai vannak - mondta el lapunknak a fiatal férfi.


Várjuk a választ

A Napló a debreceni polgármesteri hivatalnál arról érdeklődött, hogy pontosan mire alapozzák az üzlet Amsterdam Shoppal való összehasonlítását, s találtak-e a hivatali ellenőrök bármi gyanúsat a razzia alkalmával.   

A miskolci rendőrségtől azt szeretnénk megtudni, hogy konkrétan milyen bűncselekmény miatt kellett bezárni a Dr. Gonzo Shop nevű kereskedést.

A válaszokat természetesen ismertetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában