Helyi közélet

2011.12.20. 17:32

Maradnak vagy mennek az államiba?

Miskolc - Lehetőséget ad, hogy közoktatási megállapodás keretében továbbra is az iskolák fenntartói legyenek.

Miskolc - Lehetőséget ad, hogy közoktatási megállapodás keretében továbbra is az iskolák fenntartói legyenek.

Az Országgyűlés által frissen elfogadott önkormányzati törvény alapján a jövőben az óvodai oktatás kivételével az oktatási, az alapellátás kivételével az egészségügyi feladatok az államhoz tartoznak majd. A törvény végrehajtási utasításának részletei még nem ismertek, de megyénk nagyobb városainak terveiről, elképzeléseiről már tudunk egy áttekintést adni. A hétfőn elfogadott Köznevelési törvény lehetőséget ad arra, hogy a kétezernél nagyobb lélekszámú települések közoktatási megállapodás keretében továbbra is az iskolák fenntartói legyenek. Miskolc él ezzel a lehetőséggel? Ez azért is érdekes kérdés, mert lapunk korábban szervezett egy fórumot, melynek témája pont ennek a törvénynek a tervezete volt. Ott az önkormányzat részéről elhangzott, hogy megtartanák az oktatási intézményeket, amennyiben erre a törvény lehetőséget ad. Most kiderült: lesz lehetőség.

Általános keretet ad

„A törvény csak az általános kereteket adja a oktatási rendszer működéséhez. Az, hogy az önkormányzatok képesek lesznek-e finanszírozni az intézményrendszer működtetését, az a részletes feltételeket leíró jogszabályok megjelenését követően állapítható meg. Miskolc városa – amennyiben a feltételrendszer azt lehetővé teszi - fenn kívánja tartani az oktatási intézményeit” – válaszolta meg kérdésünket Kiss Gábor, a humán főosztály vezetője. Hangsúlyozta: „A város életében fontos az oktatás, hiszen több mint ötezer óvodás és több mint tízezer általános iskolás jár az intézményeinkbe, ahol magas a foglalkoztatottak - pedagógusok és technikai dolgozók - száma is.” A főosztályvezető szerint az általános iskolák fenntartásában fontos szempont, hogy területileg a városlakók igényei szerint szerveződjön az iskolai hálózat, itt kiemelt jelentősége van a peremkerületi iskolák fenntartásának. A szakmai képzés szervezése, fenntartása szorosan összefügg a város gazdaság fejlesztési koncepciójával, a munkahely teremtő beruházásokkal – tette hozzá.


Inkább maradjon helyben

- Az Erzsébet Kórház nem kérdés, hiszen a kórházakat ismereteim szerint nem lehet visszaigényelni - mondta el Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Az iskolák esetében még nem látjuk, milyen plusz terhet jelentene az önkormányzatnak. Valószínű, mind a négy általános iskola finanszírozását nem tudnánk megoldani, de akkor meg felvetődne a kérdés, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg.  

Aros János Sárospatak polgármestere: Mindenképpen szeretnénk megtartani valamennyi iskolánkat, hiszen Sárospatak iskolaváros, nem is tehetünk másképp. Minden annak a függvénye, mennyi kiegészítő normatívát kapnánk ebben az esetben. Jelenleg kevesebb mint a felét kapjuk az üzemeltetési költségeknek. Az Árpád Vezér Gimnáziumot és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát és a szociális intézményt szeretnénk megtartani. Jó lenne visszakapni az Erdélyi János Általános Iskolát is, amely most megyei működtetésben van. A Vay Miklós Szakképző Iskolát is megtartanánk, de úgy tudom, a szakképző iskolák esetében erre nem lesz lehetőség.

Egyes intézmények egyházi kézbe adásával Kazincbarcikán a nyáron kialakították azt az oktatási struktúrát, amit a város képes fenntartani és finanszírozni, mondta Göndör Judit, a városháza szóvivője. Amennyiben az állam gondoskodik az oktatási intézmények megfelelő színvonalú finanszírozásáról a város szeretné megtartani intézményeit - mondta.


Igényt tartanak rá

- Korábban kértük a Reumakórház átengedését, azonban jelenleg megyei keretekben működik. Nem tettünk le róla, ha lehetőség mutatkozik a működtetésre igényt tartunk rá - fejtette ki Fekete Zoltán. A városban a Szent László Gimnázium és Széchenyi Szakképző intézet valamint a három telephelyen működő általános iskola esetében a finanszírozás feltételeinek ismeretében lehet megalapozott döntést hozni, de alapvető célunk az intézmények megtartása önkormányzati körben - jelezte a polgármester.  

Ózdon három megyei és két önkormányzati fenntartású középiskola, 9 általános iskola és 12 óvoda van – összegezte Fürjes Pál polgármester. A finanszírozás feltételeinek ismeretében lehet a részleges vagy teljes átadás mellett határozni. Az önkormányzat jelenlegi helyzetében az állami fenntartás látszik valószínűbbnek, de nem kell elkapkodnunk a döntést. A kórház esete speciális, jelenleg még 17 évre szóló vagyonkezelési szerződés alapján működő, kiemelt státuszú, aktívágyas intézményről van szó, mely mintegy százezer fő gyógykezelését látja el – mondta el a polgármester.

 ÉM-NSZR, SZP, BG, PGY

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában