Helyi közélet

2011.12.28. 20:41

Már kaphatók a szilveszteri rakéták

Miskolc - Petárdát még szilveszterkor sem szabad használni, de a kistűzijátékokban gyönyörködhetünk.

Miskolc - Petárdát még szilveszterkor sem szabad használni, de a kistűzijátékokban gyönyörködhetünk.

Már kinyitottak azok a konténer-üzletek, melyekből szerdán megkezdődhetett a szilveszterre szánt pirotechnikai eszközök árusítása. A megyeszékhely számos nagyáruháza mellett, a parkolókban már néhány száz vagy ezer forintért is vásárolni lehet olyan hang- és fényjelenségek keltésére alkalmas robbanóeszközöket, amelyekkel egyre többen búcsúztatják az óévet és köszöntik az újat.

Miskolcon a Shagma Pyrotech üzletében is sokan keresnek úgynevezett játékos pirotechnikai eszközöket, amelyek közül az első- és másodosztályba soroltakat egy szeptemberi rendeletmódosítás nyomán immár egész évben be lehet szerezni és fel lehet használni. A szabályozás szerint az első kategóriás termékeket 14 év, a második kategóriás termékeket 16 év, míg a harmadik kategóriásokat 18 év fölötti vásárló veheti meg. A harmadik kategóriás, úgynevezett közepes tűzijátékok még mindig csak szilveszter éjjelén használhatók fel, ezek azok a portékák, amelyeket kizárólag december 28. és 31. között lehet megvásárolni, mondta Venczel Vilmos, a cég vezetője, aki a nyitás miatt ott jártunkkor szinte azt se tudta, hol áll a feje; árlistákat, biztonsági útmutatókat nyomtatott, hogy a megye számos pontján felállított konténereiben foglalkoztatott eladók kellően felkészültek legyenek.

Van amit már év közben is

Bár már év közben is meg lehet venni és fel lehet használni a játékos eszközöket, a szezon mégiscsak most kezdődik, a boltban is kamaszfiúk álltak sorba, hogy megvegyék a kipróbálásra szánt termékeket, volt aki az édesanyját beszélte rá a vásárlásra. Pár száz forintért már egész látványos kis „házi-tűzijáték” állítható össze, de egységcsomag is kapható a termékek, amelyek között forgó, recsegő, röppentyű és rakéta is van. A fiatalok kedvelik a Méhecskét, a lepkéket, melyek megnyújtás után felszállnak, és fénycsíkot húznak maguk után, de a Tornádó is szép, ami, a földön pörögve, különböző színű lángcsóvákat lövell ki. „Általában többen összejövünk a srácokkal szilveszterkor, és ilyenkor mindenkinél vannak rakéták”, mesélte Gergő, egy kamasz srác, aki csak azért szaladt be, hogy vegyen egy Tornádót, mert azt még nem próbálta.

A nagyobb élményt jelentő, közepes méretű tűzijátékokat csak felnőttek vásárolhatják az év utolsó napjaiban; ilyenek a római gyertyák, bombettatelepek és nagyobb mennyiségű robbanóanyagot tartalmazó rakéták, és használatuk is nagyobb körültekintést igényel. Mivel ezek már egészen nagy magasságokig felrepülhetnek, és így általában tovább élvezhetők, az áruk is magasabb – ennek ellenére ilyentájt elég nagy az érdeklődés irántuk.

Bár a köznyelv petárdaként emleget gyakorlatilag mindent, amit kedvtelésből fel lehet robbantani, nem árt tudni, hogy valójában csak a pusztán hanghatás keltésére alkalmas robbanóeszközöcskéket nevezhetjük petárdának, ezek birtoklása és használata azonban magánszemélyek számára egész évben – még szilveszter éjjelén is – tilos, figyelmeztetett rá Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa, hozzátéve: az engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végzőre akár 100 ezer forint pénzbírság is kiszabható.

ÉM-SZP


Ésszel használjuk!

Tűzijátékokat kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vegyen lejárt felhasználhatósági idejű terméket! Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzájuk! Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat! Ne szerelje szét, vagy alakítsa át!

A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat! Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé! Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat! A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson! A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz! A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazóhoz! A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott! Vigyázzon arra, hogy szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!


"Magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat fel petárdát. Tartsák biztos, zárt helyen a háziállatokat szilveszterkor, mert előfordulhat, hogy a petárdázás miatt elszalad, és soha többé nem kerül elő." - áll a Rendőrség közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában