Helyi közélet

2011.12.24. 13:49

Közvetlenné, átélhetővé teszi Krisztus áldozatát

Miskolc - Krisztus világrajövetelének ünnepe előtt kérdeztük a Miskolci Galéria igazgatóját. Valójában elég evés Krisztust ábrázoló mű található a Miskolci Galériában - válaszolta érdeklődésünkre Bán András igazgató.

Miskolc - Krisztus világrajövetelének ünnepe előtt kérdeztük a Miskolci Galéria igazgatóját. Valójában elég evés Krisztust ábrázoló mű található a Miskolci Galériában - válaszolta érdeklődésünkre Bán András igazgató. Az érthető, hiszen a gyűjteményünkben kevés a történeti anyag, a kortárs művészet pedig ritkán kapcsolódik bibliai ikonográfiához. Az a három nagy alkotó - Szalay Lajos, Kondor Béla és Feledy Gyula – akiknek az életművéből állandó kiállítás látható nálunk, kivételével.

Szalay rajzain vissza-visszatérnek az Újszövetség gondolatai. Kondor és Feledy 60-as évekből származó munkái között bőven találunk olyan alkotásokat, melyek eszegették az addigi Krisztus-ábrázolások elfogadottnak mondható kereteit. Ámbár ezeken Krisztus nem annyira vallásos témaként, sokkal inkább az emberi szenvedés metaforájaként jelenik meg. A legmegrázóbb Azt s megkérdeztük: az igazgatóhoz személy szerint milyen típusú Krisztus-ábrázolás áll közel, s van-e közöttük különösen kedves alkotás. – Van ilyen. Giottótól kezdődően a megfestett bibliai jelenetekben mindinkább hús-vér embereket láthatunk. A legmegrázóbb közülük számomra Grünewaldisenheimi szárnyas oltára, amely jelenleg a franciaországi Colmarban található. Ez a szenvedő testnek olyan erőteljes megfogalmazása, amely közvetlenné és átélhetővé teszi Krisztus áldozatát ma is.

- ÉM-SZK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában