Helyi közélet

2011.12.13. 16:12

Hamis tanúkat ítéltek el a Szögi-ügyben

Sátoraljaújhely - Letöltendő börtönbüntetés járt más tanúk fenyegetéséért, felfüggesztettet kapott, aki simán csak hazudott.

Sátoraljaújhely - Letöltendő börtönbüntetés járt más tanúk fenyegetéséért, felfüggesztettet kapott, aki simán csak hazudott.Ítélet született kedden a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságon a Szögi-ügyben elkövetett hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt indított ügyben. A négy vádlott olaszliszkai, és az ügy felderítését próbálták megnehezíteni, az ismerősük, családtagjuk gyilkosságban betöltött szerepét kisebbíteni.

A per elsőrendű vádlottja egy 46 éves férfi volt, aki annak ellenére, hogy nem volt köteles tanúvallomást tenni – mivel hozzátartozójával kapcsolatban kellett vallania –, nem élt mentességével, s mégis tanúvallomást tett. Már az első kihallgatásától fogva folyamatosan hazudott, azt állította, hogy mindössze ketten verték halálra Szögi Lajost. Két hónap múlva ugyan bevallotta, hogy akiket meggyanúsított a rendőrség az emberöléssel, azok valamennyien benne voltak az ügyben, de a bíróság előtt már megint mást vallott. A másodrendű vádlott egy 37 éves nő, aki a nyomozás során elhallgatta, hogy látta a Szögi Lajost verő egyik fiatalkorú vádlottat mezítláb, véres lábbal, és megpróbált egy másik tanút is rávenni – szép szóval, majd fenyegetéssel – arra, hogy ezt tagadja el. A megfenyegetett tanú mégis vallomást tett, így a nő ellen hamis tanúzás, arra felhívás és hatósági eljárás akadályozás volt a vád. A harmadrendű vádlott egy 36 éves férfi, őt azzal vádolták meg, hogy ugyanazt a tanút többször megfenyegette. A tanú vallomást tett, ám tartva a bosszútól, elköltözött Olaszliszkáról. A férfit hatósági eljárás akadályozásával – amit folytatólagosan követett el – vádolta meg az ügyészség. Az ügy negyedrendű vádlottja egy 57 éves nő, aki – bár végignézte a gyilkosságot – ezt letagadta, végül a bíróságon mégis elmondta az igazat.

A bíróság kedden kihirdette ítéletét: az elsőrendű vádlottra nyolc hónap börtönbüntetést szabott ki, amit végrehajtásában két évre felfüggesztett, a másodrendű vádlottat 3 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat 2 és fél év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, a negyedrendűt pedig egy év börtönbüntetésre ítélt, amit végrehajtásában két évre felfüggesztett.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában